Το Βλέμμα του Οδυσσέα: Η ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου για μια βαλκανική περιπλάνηση

Η ταινία «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», σε σενάριο και σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου, έρχεται στους κινηματογράφους από τις 31 Αυγούστου από τη New Star.

Ένας ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, που στο σενάριο αναφέρεται ως A. έρχεται στην Ελλάδα αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των αδελφών Μανάκη, των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών που έφεραν τον κινηματογράφο στα Βαλκάνια στις αρχές του 20-ού αιώνα. Η αναζήτηση των φιλμ μεταφορικά απεικονίζει την αναζήτηση μιας κοινής ιστορίας των Βαλκανικών χωρών.

Για το σκοπό αυτό επισκέπτεται το Μοναστήρι όπου γνωρίζεται με μια υπάλληλο της ταινιοθήκης και από εκεί ταξιδεύουν μαζί με το τρένο, αυτή με προορισμό τα Σκόπια και αυτός το Βουκουρέστι. Όμως στα Σκόπια η υπάλληλος, ενώ κατεβαίνει στην πλατφόρμα του σταθμού, αλλάζει γνώμη και ξανανεβαίνει στο τρένο τη στιγμή που αυτό ξεκινά, ενώ μια έντονη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Από το Βουκουρέστι πηγαίνουν στην Κωστάντζα όπου χωρίζουν. Αυτή πρέπει να επιστρέψει πίσω, ενώ ο Α. θα συνεχίσει το ταξίδι του με εμπορικό ποταμόπλοιο (που μεταφέρει το κομματιασμένο άγαλμα του Λένιν) για το Βελιγράδι.

Εκεί συναντά ένα παλιό του φίλο, πολεμικό ανταποκριτή, ο οποίος τον ενημερώνει πως τα φιλμ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της εμφάνισης τους στην ταινιοθήκη του Σεράγεβο.

Έτσι ο Α. ξεκινά το τελευταίο ταξίδι του μέσα από παραπόταμους προς το Σεράγεβο, παρά την προειδοποίηση του φίλου του, ότι η πόλη βρίκεται μέσα στη δίνη του πολέμου και βομβαρδίζεται καθημερινά.

Ταυτότητα ταινίας
Το Βλέμμα του Οδυσσέα / Ulysses’ Gaze

Διανομή

Διακρίσεις

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995
FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995
Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ