Θεωρήματα 3 – ΣΩΜΑ. Ένα Πεδίο Ανταγωνισμού: Έκθεση της AICA Ελλάς στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Τα Θεωρήματα, η έκθεση / θεσμός της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Ελλάς, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International, παρουσιάζεται για τρίτη φορά και λαμβάνει χώρα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο θεσμός προτάθηκε και ονοματίστηκε τo 2017 από τον τότε Πρόεδρο της AICA Ελλάς Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, μετά από πολλά δύσκολα χρόνια για τον φορέα. Η δημιουργία αυτού του θεσμού είχε σκοπό να επαναλαμβάνεται ανά διετία, με τη μορφή μιας έκθεσης και να καλούνται τα μέλη της AICA Ελλάς να προτείνουν μέχρι τρεις καλλιτέχνες πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Η επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων θα αντικατόπτριζε την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή και τη διαδικασία δημιουργίας της.

Η πρώτη έκθεση είχε παρουσιαστεί το 2018, με επιμελητές, κριτικούς, επιστήμονες της ιστορίας της τέχνης, και καλλιτέχνες που θα συνομιλούν, θα συνεργάζονται και θα παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό πεδίο γύρω από μια θεματική που θα διαφοροποιείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα καίρια ζητήματα κάθε περιόδου.

Για την έκθεση Θεωρήματα 3: ΣΩΜΑ. Ένα Πεδίο Ανταγωνισμού, 25 επιμελητές, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, προτείνουν 58 καλλιτέχνες που με άξονα το Ανθρώπινο/ Μη-ανθρώπινο/ Μετά-ανθρώπινο Σώμα, θα προβάλλουν τη λειτουργία της τέχνης ως εναλλακτικού εκπαιδευτικού εργαλείου με δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό.

Η προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων συσχετισμών που αφορούν στις αντιλήψεις μας περί σωματικότητας, μέσα από την κατανόηση των πολλαπλών ταυτοτήτων που συνυπάρχουν στη δημόσια σφαίρα, διατρέχει την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, σχέδια, βίντεο και δράσεις.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά) με εισαγωγικά κείμενα από την Αρτέμιδος Ποταμιάνου, τον Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, και την Έλλη Λεβεντάκη, τα κείμενα των επιμελητών για τα έργα της έκθεσης, φωτογραφίες των έργων και βιογραφίες επιμελητών και καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες που προτείνουν οι θεωρητικοί τέχνης είναι οι εξής:

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Φίλιππος Τιτσόπουλος (επιμ. Ε. Μιχάλαρου)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ