Tα έργα της επαναστάτριας καλλιτέχνιδας Πάουλα Ρέγκο στην Tate Britain

Η Tate Britain φιλοξενεί μία αναδρομική έκθεση για το πλούσιο και ιδιαίτερα ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό έργο της Πάουλα Ρέγκο.

Από τη δεκαετία του 1950, η Πάουλα Ρέγκο κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της εικαστικής τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνώς. Μέσα από πίνακες και εκτυπώσεις που εμπνέονται από λαϊκές και παιδικές ιστορίες, αλλά και από μία ευρεία γκάμα πολιτιστικών αναφορών, ο φεμινισμός βρίσκει μια πρωτότυπη και ηχηρή φωνή.

Η Πάουλα Ρέγκο γεννήθηκε το 1935. Τα παραμύθια υπήρξαν ένα σημαντικό σημείο της παιδικής της ηλικίας, αφού της τα αφηγούνταν η γιαγιά της, η οποία και τη μεγάλωσε μέχρι να μεταβεί για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1951.  Εκεί φοίτησε στο Slade School, ενώ λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να εκθέτει με το London Group, παρέα με καλλιτέχνες όπως ο David Hockney και ο Frank Auerbach. Μάλιστα, το 1990 έγινε η πρώτη artist-in-residence της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Έχει ενσωματώσει στο έργο της γνωστές λογοτεχνικές ηρωίδες όπως η Τζέιν Έιρ που κοσμούσε μια σειρά γραμματοσήμων που φιλοτεχνήθηκαν για το βρετανικό ταχυδρομείο ή η Χιονάτη, αλλά και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα. Ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και η καταπίεση των γυναικών από τις σύγχρονες κοινωνίες αντικατοπτρίζονται σε δημοφιλείς σειρές έργων της, όπως στην Dog Women, όπου ο θεατής εντοπίζει τον παραλληλισμό της γυναικείας υπόστασης με τον πειθήνιο σκύλο.

Η γυναικεία μορφή παύει να εξιδανικεύεται στο όνομα της ανδρικής επιθυμίας και ανοίγονται νέοι ορίζοντας ως προς το ποια είναι η πραγματική θέση που αποδίδεται σε κάθε θηλυκή οντότητα από την κοινωνία του τότε αλλά και από την κοινωνία του σήμερα.

Η αναδρομική έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στην Tate του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου, εστιάζει στον προσωπικό χαρακτήρα των έργων της, αλλά και στο πώς αυτά αντανακλούν το έντονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν. Η Ρέγκο μάλιστα, στα δημιουργήματα της αποδομεί και ασκεί μία κριτική επίθεση στην πορτογαλική δικτατορία, χρησιμοποιώντας καρικατούρες, αλλά και σιγμιότυπα της ιστορίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα της, όπως κολάζ, πίνακες ζωγραφικής, παστέλ, σχέδια με μελάνι και μολύβι. Το εικαστικό γεγονός περιλαμβάνει έργα της Πάουλα από την δεκαετία του 1950 έως και το 2010.  Στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών, η Ρέγκο διερεύνησε τον προσωπικό και κοινωνικό αγώνα που δίνεται δια βίου ζωής σε μια οπισθοδρομική και ανελεύθερη κοινωνία για τις γυναίκες.

Η Ρέγκο είναι μια ασυμβίβαστη καλλιτέχνις, με πλούσια φαντασία, η οποία έχει αποτελέσει σύμβολο επανάστασης όσον αφορά την γυναικεία εκπροσώπηση στα εικαστικά.

Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε την καλλιτέχνιδα, μέσα από έρευνα, σε μια τοποθεσία καθόλου τυχαία, καθώς η Rego, συνήθιζε να αποκαλεί το Ηνωμένο Βασίλειο “σπίτι” της.

Την έκθεση διοργανώνει η Tate Britain σε συνεργασία με το Kunstmuseum Den Haag και το Museo Picasso Málaga.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Paula Rego, The Dance, 1988. © Paula Rego

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ