Ο Σιδερένιος Γίγαντας – Ted Hughes

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το νέο παιδικό βιβλίο Ο Σιδερένιος Γίγαντας, του Ted Hughes.

Η κλασική ιστορία Ο Σιδερένιος Γίγαντας του Άγγλου συγγραφέα και ποιητή Ted Hughes έρχεται σε νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, για να παρασύρει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε έναν μαγικό κόσμο φτιαγμένο από μέταλλο και αστείρευτη φαντασία, μέσα από την καθηλωτική εικονογράφηση του Chris Mould.

Στο χωριό του μικρού Χόγκαρθ, καταφθάνει ένας αδηφάγος Σιδερένιος Γίγαντας κι αρχίζει να κατασπαράζει ότι μεταλλικό αντικείμενο βρει. Από μικρές καρφίτσες μέχρι φούρνους, αυτοκίνητα και τρακτέρ. Ενώ το χωριό αρχικά τον αντιμετωπίζει εχθρικά και προσπαθεί να τον καταστρέψει, σιγά σιγά τον αποδέχεται και συνυπάρχει ειρηνικά μαζί του. Μια μέρα όμως η ηρεμία όλων θα διαταραχθεί από ένα παράξενο ιπτάμενο πλάσμα, πολύ μεγαλύτερο από τον Σιδερένιο Γίγαντα που απειλεί την ανθρωπότητα. Θα καταφέρει ο μικρός Χόγκαρθ να πείσει τον γίγαντα να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το τρομακτικό αυτό πλάσμα; Κι αν ναι, θα μπορέσει ο γίγαντας να αντιμετωπίσει ένα τέρας πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο;

Ο συγγραφέας έγραψε το βιβλίο το 1968 ως παραμύθι για να το διαβάζει στα παιδιά του πριν κοιμηθούν. Ο πλήρης τίτλος του Ο σιδερένιος γίγαντας: Μια ιστορία σε 5 νύχτες αναφέρεται στα 5 κεφάλαια της ιστορίας. Την εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης είχε κάνει ο George Adamson, γνωστός εικονογράφος της εποχής, που είχε υπάρξει επίσημος πολεμικός εικονογράφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Warner Bros το 1999, ενώ ανέβηκε και ως ροκ όπερα το 1989 από τον Pete Townshed, βασικό μέλος του αγγλικού ροκ συγκροτήματος The Who.

Μια ιδιαίτερη ιστορία, που η παραμυθένια αφήγησή της θέτει προβληματισμούς για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, μέσω της χρήσης μηχανών και της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική στον πόλεμο και στους ανθρώπινους διαπληκτισμούς.

Ο συγγραφέας

Ο Ted Hughes (1930-1998) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της γενιάς του και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στο Γιόρκσιρ της Αγγλίας και ήταν Εθνικός (ή Επίσημος) Ποιητής του Ηνωμένου Βασιλείου (Poet Laureate) από το 1984 μέχρι τον θάνατό του. Το 1974, ο Χιούζ παρέλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Ποίησης της Βασίλισσας και, τρία χρόνια αργότερα, τον τιμητικό τίτλο του μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία. Το 1998 έγινε μέλος του Τάγματος της Τιμής. Η πιο πολυδιαβασμένη παιδική ιστορία του –ο Σιδερένιος Γίγαντας– έχει μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών.

O εικονογράφος

Ο Chris Mould είναι βραβευμένος εικονογράφος Έχει εικονογραφήσει κυριολεκτικά τα πάντα: από παιδικά και νεανικά μυθιστορήματα έως θεατρικές αφίσες και γελοιογραφίες για εφημερίδες. Γράφει λογοτεχνία και έχει συμπράξει με τον συγγραφέα Matt Haig στη δημιουργία σειράς χριστουγεννιάτικων ιστοριών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα A Boy Called Christmas (Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα) και The Truth Pixie (Της αλήθειας το αερικό). Ζει στο Γιόρκσιρ με τη σύζυγό του, έχει δυο ενήλικα κορίτσια, κι όταν δεν σκιτσάρει ή γράφει, θα τον βρείτε να… ή μάλλον δεν θα τον βρείτε, διότι πάντα σκιτσάρει ή γράφει.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ