Ο διάβολος και άλλα αφηγήματα – Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Από τις εκδόσεις ΧΙΛΩΝ κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Μαρίνα Τσβετάγιεβα, με τίτλο "Ο διάβολος και άλλα αφηγήματα".

Από τις εκδόσεις ΧΙΛΩΝ κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Μαρίνα Τσβετάγιεβα, με τίτλο “Ο διάβολος και άλλα αφηγήματα”.

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941) με την έντονα βιωματική ποίηση αλλά και τους γλωσσικούς της πειραματισμούς θεωρείται από τις σπουδαιότερες Ρωσίδες και γενικά Ευρωπαίες ποιήτριες του εικοστού αιώνα.

Η παρούσα έκδοση αποτελείται από τέσσερα πεζογραφήματα σχετικά με την παιδική της ηλικία, γραμμένα ανάμεσα στα έτη 1934-1935. Τα πεζογραφήματα αυτά δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθούν: είναι αυτοβιογραφικά, αλλά στην αυτοβιογραφία αυτή αναπλάθεται η δημιουργική φαντασία ενός μικρού κοριτσιού, προορισμένου να γίνει « ποήτρια και όχι γυναίκα άξια να αγαπηθεί». Στον αριστουργηματικό Διάβολο, μέσα από ένα φάντασμα της παιδικότητας διαγράφεται η εξέγερση της ποιήτριας απέναντι στην προκατάληψη και την εκκλησιαστική συμβατικότητα. Στο αφήγημα Η μητέρα μου και η μουσική, η Τσβετάγιεβα καταπιάνεται με τη γέννηση της ποιητικής της κλίσης ενώ το εκτεταμένο (σε 2 μέρη) Σπίτι κοντά στον Γερο-Ποιμένα σκιαγραφεί την ιστορία της οικογένειάς της, στην Ρωσία πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, μια ιστορία σημαδεμένη από το μύθο του θανάτου.

Ο Πάστερνακ αποκάλεσε την Μαρίνα Τσβετάγιεβα «ασύγκριτα χαρισματική ποιήτρια, φλογερή και επινοητική» και ο Έρενμπουργκ  «μια Ρωσίδα ασεβή, όλο φως και χαρά». Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και αυτά τα αφηγήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ