Κλιματική κρίση και παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία: Μια συζήτηση των Νόαμ Τσόμσκι και Ρόμπερτ Πόλιν με τον Χρόνη Πολυχρονίου

Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο «Κλιματική κρίση και παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία» των Νόαμ Τσόμσκι και Ρόμπερτ Πόλιν.

Στο βιβλίο τους Κλιματική κρίση και παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία, ο κορυφαίος διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky) και ο γνωστός προοδευτικός οικο­νομολόγος Ρόμπερτ Πόλιν (Robert Pollin) συζητούν με τον Χρόνη Πολυχρονίου για τις καταστροφικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής και παρουσιάζουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αλλαγή: την Πρά­σινη Νέα Συμφωνία. Όπως υποστηρίζουν, οι προ­ βλέψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπερνούν τη φαντασία μας: απέραντες εκτά­σεις της Γης θα μείνουν ακατοίκητες, καθώς θα μα­στίζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σιτοδεία.

Η ανθρωπότητα πρέπει να εγκαταλείψει την καύση ορυκτών καυσίμων μέσα στην επόμενη τριακονταε­τία, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και να αυξηθούν οι ευκαιρίες των εργαζόμενων. Αυτός είναι ο στόχος της Πράσινης Νέας Συμφωνίας και, όπως καθιστούν σαφές οι δύο συγγραφείς, είναι απολύτως εφικτός. Η κλιματική κρίση αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και στο βιβλίο αυ­τό παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατό να ξεπεραστεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χ.Ι. Πολυχρονίου στην εισαγωγή του, «το μικρό βιβλίο που κρατά ο αναγνώστης στα χέρια του έχει μεγάλη σημασία. Προσφέρει τροφή για σκέψη σε όλους – διανοούμε­νους, ακτιβιστές και απλούς ανθρώπους. Ασφαλώς, δεν είναι παρά μια ταπεινή συνεισφορά στον δημό­σιο διάλογο που πρέπει να συνεχίσει να διευρύνεται μέχρι να φτάσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Το να δώσουμε ώθη­ση σε αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο για να προχωρήσει έστω και στοιχειωδώς είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι στις επόμενες γενιές».

Περιεχόμενα

Εισαγωγή από τον Χ. Ι. Πολυχρονίου
1. Η φύση της κλιματικής αλλαγής
2. Καπιταλισμός και κλιματική κρίση
3. Μια παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία
4. Πολιτική κινητοποίηση για τη διάσωση του πλα­ νήτη
Παράρτημα: Χρηματοδοτικό πλαίσιο της παγκόσμιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας
Σημειώσεις Ευρετήριο

Νόαμ Τσόμσκι

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ομότιμος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και καθηγητής στο Πανε­ πιστήμιο της Αριζόνα. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως το American Power and the New Mandarins και Manufacturing Consent (με τον Έντουαρντ Χέρμαν), είναι γλωσσολόγος, ιστο­ ρικός, φιλόσοφος και γνωσιακός επιστήμονας και θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους πολιτικούς ακτιβιστές και κορυφαίος διανοούμενος της εποχής μας.

Ρόμπερτ Πόλιν

Ο Ρόμπερτ Πόλιν είναι καθηγητής Οικονομικών, ιδρυτής και συν­διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολιτικής Οικο­ νομίας (PERI) στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης­Άμχερστ. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των Back to Full Employment (2012), Green Growth (2014), Global Green Growth (2015) και Greening the Global Economy (2015) και συν­επιμελητής του τόμου Transforming the US Financial System. Έχει συνεργαστεί με την Κοινή Οικονομική Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέ­ σου και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ