Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: Νέο πρότζεκτ για τα 200 χρόνια από τη γέννηση Ντοστογιέφσκι

Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διοργανώσει ένα πολύπλευρο πρότζεκτ, προτρέποντας τα μέλη του να διεισδύσουν φωτογραφικά στη ζωή και το έργο του.

Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του.

Το Project περιλαμβάνει φωτογραφία, artist’ books, έκθεση βιβλίου με σύγχρονες και παλιές, συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, σινεμά κλπ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγει ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιογραφία του, φωτογραφίζει εμπνεόμενος είτε από το σύνολο του βιβλίου, είτε από μια παράγραφο ή από μια φράση του αλλά ίσως κι από τη ζωή του (Ν). Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφορά, τη ΣΥΝΔΕΣΗ του φωτογραφικού έργου του κάθε συμμετέχοντα με την προσωπικότητα ή το έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

Οι φωτογράφοι, θα πρέπει να παραδώσουν, ταυτόχρονα με το έργο τους, σε WORD, και το απόσπασμα της επιλογής τους, αναφέροντας τον τίτλο του βιβλίου από το οποίο προέρχεται και τον εκδοτικό οίκο. Το μέγεθος αυτού, θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 30-1500 λέξεις. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο κείμενο, τότε, κατατίθεται μία περίληψη του στο μέγεθος που προαναφέρθηκε.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των φωτογραφιών που θα υποβληθούν:
Αριθμός εικόνων ανά συμμετέχοντα: 3 έως 15 εικόνες
Μέγεθος του κάθε αρχείου: 1200 dpi, η μεγάλη πλευρά
Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 31η MARTIOY 2021
Τα έργα (ακόμη και αν στην πρώτη φάση είναι προσχέδια ή ημιτελή έργα) αποστέλλονται με αυτόν τον τίτλο μέσω we transfer, στην υπεύθυνη του Project: Κατερίνα Μπάτζιου katerinatbatziou@gmail.com

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ  με λίγα λόγια

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε στη Μόσχα, τους 11/11/1821 και πέθανε στην Αγ. Πετρούπολη, 9/2/1881, σε ηλικία 60 ετών. Ο πατέρας του, που ήταν μορφωμένος κι ευλαβής χριστιανός, άσκησε σημαντική επιρροή στον συγγραφέα.

Αφού πέρασε μετά από εξετάσεις στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών, αποδείχτηκε ότι δεν τον ενδιέφερε και στράφηκε στο πάθος του, τη Λογοτεχνία και τη συγγραφή.

Πρώτο του έργο: ¨Οι φτωχοί ¨ (1844).

Η σχέση του με τους σοσιαλιστικούς κύκλους τον οδήγησε στη φυλακή, το 1840. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά του δόθηκε χάρη και στάλθηκε στη Σιβηρία για 4 χρόνια.

Εξαρτήθηκε από τον τζόγο. Χρέη τον ανάγκασαν να καταφύγει στην Ευρώπη, αλλά η νοσταλγία τον οδήγησε πίσω, στην Αγ. Πετρούπολη όπου και πέθανε.

Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα, μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δε συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.

Ελάχιστη ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ στα Ελληνικά: Αδερφοί Καραμάζοφ, Ο Έφηβος, ο Ηλίθιος, οι Φτωχοί, ο Παίκτης, το Υπόγειο, οι Δαιμονισμένοι, Έγκλημα και Τιμωρία …από πολλούς εκδοτικούς οίκους.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ