Η Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο προγραμματισμού που αναπτύσσεται μέσα από θεματικά φεστιβάλ και νέους καλλιτεχνικούς άξονες. Η νέα περίοδος συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων παρουσίας της Εναλλακτικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σηματοδοτώντας έναν δημιουργικό απολογισμό αλλά και ένα τολμηρό άνοιγμα σε μια νέα φάση καλλιτεχνικής ανάπτυξης. Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται ο ήχος ως πεδίο συνάντησης της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, των εικαστικών τεχνών και της τεχνολογίας. Με νέες παραγωγές μουσικού θεάτρου, εκτεταμένο συναυλιακό πρόγραμμα, δράσεις σύγχρονου χορού και ηλεκτρονικής μουσικής καθώς και συμμετοχικά και εκπαιδευτικά έργα, η Εναλλακτική Σκηνή γιορτάζει τη δεκαετή διαδρομή της, διευρύνοντας περαιτέρω την καλλιτεχνική της ταυτότητα ως χώρου έρευνας, δημιουργίας και διαλόγου με το κοινό. Ιδρυτικός Δωρητής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και διαχρονικός υποστηρικτής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η ΔΕΗ στηρίζει ως μεγάλος χορηγός, την Εναλλακτική Σκηνή, για την καλλιτεχνική σεζόν 2026-2027. Με σταθερή προσήλωση στην ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, συμβάλλει στην υλοποίηση πρωτοποριακών παραγωγών και δράσεων που προάγουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Η συνεργασία της ΔΕΗ με την Εναλλακτική Σκηνή και την ΕΛΣ, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη στήριξη και προώθηση του πολιτισμού ως φορέα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: «Η καλλιτεχνική περίοδος 2026/27 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η “Εναλλακτική Εποχή” προτείνει έναν νέο τρόπο να βιώνουμε τον χώρο, τη μουσική και τη συνάντηση με την τέχνη. Για πρώτη φορά, ο προγραμματισμός μας οργανώνεται σε μια σειρά από θεματικά φεστιβάλ, το καθένα με τη δική του ταυτότητα, τους δικούς του δημιουργούς και το δικό του κοινό. Όλα τους, όμως, έχουν ως κοινή αφετηρία τον ήχο: από το μουσικό θέατρο, που παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Εναλλακτικής Σκηνής, μέχρι τον χορό, τις εικαστικές τέχνες, την ηλεκτρονική δημιουργία, την παλαιά και τη βυζαντινή μουσική, ο ήχος γίνεται το νήμα που συνδέει διαφορετικές μορφές έκφρασης και εμπειρίας. Ταυτόχρονα, η Εναλλακτική Σκηνή ως σκηνικός χώρος μεταλλάσσεται διαρκώς: από θεατρική και συναυλιακή σκηνή μέχρι ζωντανή εγκατάσταση, εργαστήριο, χώρος συμμετοχής και ανοιχτή αρένα για μουσική και χορό. Η “Εναλλακτική Εποχή” σηματοδοτεί μια ανοιχτή πρόσκληση: να ακούσουμε διαφορετικά, να συναντηθούμε διαφορετικά, να φανταστούμε νέες σχέσεις ανάμεσα στον ήχο, την ανθρώπινη φωνή, την τεχνολογία και τη σκηνική δημιουργία στον 21ο αιώνα.
Το πρόγραμμα που θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες διαμορφώθηκε μέσα από τη δημιουργική συνεργασία που αναπτύξαμε με τον Γιάννη Αγγελάκη, έναν νέο συνθέτη ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής με εμπειρία στη δημιουργία πρωτότυπων σκηνικών έργων και παραστάσεων. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του νέου προγράμματος έχω τη χαρά να τον καλωσορίσω και δημοσίως και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Υπεύθυνου Προγραμματισμού της Εναλλακτικής μας Σκηνής».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μουσικό θέατρο — 6 νέες παραγωγές
Έξι νέες παραγωγές μουσικού θεάτρου, βασισμένες σε νέες αναθέσεις, διερευνούν τη σχέση ήχου, φωνής, σώματος και τεχνολογίας. Μέσα από διαφορετικές αισθητικές κατευθύνσεις και υβριδικές σκηνικές μορφές, το πρόγραμμα αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και τις νέες δυνατότητες του μουσικού θεάτρου.
- Γιώργος Κουμεντάκης / Μπαλέτο ΕΛΣ Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι
- àktapha ensemble / Θέμελης Γλυνάτσης H προσφορά
- Nova Melancholia Το να μιλάς γι’ αυτό είναι σαν να το προδίδεις
- Νίκος Γαλενιανός Paradise Lost – Μορφαί δαιμονίων
- Κωνσταντίνος Μπαράς / Φάνης Σακελλαρίου Κάθοδος
- Γιάννης Αγγελάκης Αντίχριστος
Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής — 18 συναυλίες | Οκτώβριος – Νοέμβριος 2026
Ένας πολυδιάστατος κύκλος δεκαοκτώ συναυλιών αφιερωμένος στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, με νέες αναθέσεις έργων, πρώτες εκτελέσεις και αφιερώματα σε εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού και του 21ου αιώνα.
Ημέρες Βυζαντινής Μουσικής — 4 συναυλίες | Οκτώβριος 2026
Τέσσερις συναυλίες αναδεικνύουν την παράδοση της βυζαντινής μουσικής και τις σύγχρονες εκφράσεις της. Ιστορικές χορωδίες, διακεκριμένοι πρωτοψάλτες και νέες φωνές παρουσιάζουν τον πλούτο μιας μουσικής κληρονομιάς που παραμένει δημιουργικά παρούσα.
Ημέρες Παλαιάς Μουσικής — 9 συναυλίες | Νοέμβριος 2026
Εννέα συναυλίες εξερευνούν το ρεπερτόριο από τον Μεσαίωνα κι έπειτα μέσα από ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες και σύγχρονες αναγνώσεις. Το φεστιβάλ φωτίζει τη διαχρονική ζωντάνια της παλαιάς μουσικής και τη σχέση της με το σήμερα.
Ημέρες Ηλεκτρονικής Μουσικής — Φεβρουάριος 2027
Δέκα ημέρες αφιερωμένες στις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής δημιουργίας στον χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής, η οποία μεταλλάσσεται σε ανοιχτή αρένα για συναυλίες, οπτικοακουστικές παραστάσεις και χορό.
Ημέρες Εικαστικών — Μάρτιος 2027
Ένα δεκαπενθήμερο αφιερωμένο στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές. Η Εναλλακτική Σκηνή μεταμορφώνεται σε ζωντανή εγκατάσταση με περφόρμανς και διαθεματικά έργα που συνομιλούν με τις παραστατικές τέχνες.
Ημέρες Κοινότητας και Δημιουργίας | Μάιος – Ιούνιος 2027
Ένας κύκλος δράσεων που φέρνει στο προσκήνιο τη συμμετοχή, τη συνδημιουργία και τη σύνδεση με διαφορετικές κοινότητες. Παραστάσεις μουσικού θεάτρου, χορού, συναυλίες, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα ενεργοποιούν νέες μορφές καλλιτεχνικής συνάντησης.
Ημέρες Σύγχρονου Χορού — Ιούνιος 2027
Ένας μήνας αφιερωμένος στον σύγχρονο χορό, με νέες παραγωγές και ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη νέων και ανερχόμενων χορογράφων. Το πρόγραμμα χαρτογραφεί τις σύγχρονες τάσεις της χορευτικής δημιουργίας και ενισχύει τη σύνδεση με τη νέα γενιά καλλιτεχνών.
Κύκλος Εργαστηρίων Μουσικού Θεάτρου | Σεπτέμβριος 2026 – Ιούλιος 2027
Ένα νέο ετήσιο πρόγραμμα ανάπτυξης και υποστήριξης της δημιουργίας μουσικού θεάτρου, που συνδέει νέους συνθέτες, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και σχεδιαστές φωτισμών. Μέσα από τα εργαστήρια και τις παρουσιάσεις νέων σκηνικών έργων, η Εναλλακτική Σκηνή λειτουργεί ως τόπος δημιουργικών ζυμώσεων, όπου γεννιούνται νέα έργα και συνέργειες.
Αναβιώσεις — 2 παραγωγές | Δεκέμβριος 2026 – Ιανουάριος 2027
Δύο επιτυχημένες παραγωγές προηγούμενων ετών επιστρέφουν ανανεωμένες, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να επανασυνδεθεί με έργα που ξεχώρισαν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και απήχηση.
- Γκαετάνο Ντονιτσέττι Viva la mamma!
- Αλέξανδρος Μελισσηνός / Δημήτρης Δημόπουλος Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος
Φεστιβάλ Φιλίππων — 3 ημέρες | Σεπτέμβριος 2026
Η Εναλλακτική Σκηνή φιλοξενεί για τρεις ημέρες επιλεγμένες παραγωγές και καλλιτεχνικές δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Φεστιβάλ Φιλίππων.
H προπώληση των εισιτηρίων για τις παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για το πρώτο τετράμηνο της σεζόν 2026/27 (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2026) θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου 2026.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μπαλέτο ΕΛΣ – Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι – photo credit: Γ. Αντώνογλου