Avishai Cohen Trio: Τρεις κορυφαίοι μουσικοί της jazz στο Gazarte

Το Avishai Cohen Trio προσέφερε μια απολαυστική folk jazz και freebop μουσική εμπειρία στο πιστό ελληνικό του κοινό που γέμισε την κεντρική σκηνή του Gazarte.

Την Παρασκευή (02/02) βρέθηκα στο Gazarte για να παρακολουθήσω την συναυλία του Avishai Cohen Trio το οποίο, πέρα από τον κοντραμπασίστα και bandleader, Avishai Cohen (κοντραμπάσο, φωνητικά) αποτελείτο από τον Omri Mor (πιάνο) και τον Noam David (ντραμς). Όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως όταν ένας ταλαντούχος και διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός επισκέπτεται την χώρα μας, η προσέλευση του μουσικόφιλου κοινού ήταν πολύ μεγάλη και η προσμονή για αυτήν την εμφάνιση φαινόταν να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Περίπου 15 λεπτά μετά τις 10, ο πολύς, λοιπόν, κόσμος που κατέκλυσε την κεντρική σκηνή του Gazarte υποδέχτηκε θερμά τους μουσικούς και οι πρώτες μελωδίες από το πιάνο γέμισαν τον χώρο. Τα πρώτα τραγούδια που απολαύσαμε ήταν από παλαιότερα άλμπουμ του Cohen, όπως το «Samuel» με ένα πολύ όμορφο solo από τον πιανίστα, το θαυμάσιο «Amethyst» και το  μαγευτικό «Dreaming». Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός βιρτουόζος ευχαρίστησε το κοινό και δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται ξανά στην χώρα μας καθώς, όπως μας πληροφόρησε, είναι ο ίδιος μισός Έλληνας, ενώ ήξερε και κάποιες λέξεις στα ελληνικά. Ακολούθησε η jazz μπαλάντα «A child is born» από το άλμπουμ «Almah» σε ενορχήστρωση του ντράμερ Noam David και το «Sika», ένα κομμάτι του 35χρονου πιανίστα.

Από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς ήταν το διάσημο κομμάτι «Seven seas» με τα εξαιρετικά solo από όλους τους μουσικούς καθώς και το εκπληκτικό τραγούδι «Smash». Λίγο μετά τις 11, έπειτα από 55 μουσικά λεπτά και την έντονη επιθυμία του κοινού για ακόμα περισσότερα, ακολούθησαν δυο encore κατά τη διάρκεια των οποίων ακούσαμε το νοσταλγικό «Remembering», μια διασκευή του γνωστού ισπανικού κομματιού «same mucho» και το «Alef melody» από το ομότιτλο ντεμπούτο άλμπουμ του ντράμερ Noam David. Η βραδιά έκλεισε ιδανικά με τελευταίο το τραγούδι «Alfonsina y el mar» της Mercedes Sosa, ένα παραδοσιακό αργεντίνικο zamba κομμάτι το οποίο ο Cohen ερμήνευσε με πάθος υπό την συνοδεία μόνο του πιάνου.

Ο Ισραηλινός συνθέτης, μουσικός και τραγουδιστής, με μεγάλες συνεργασίες όπως αυτές με τον θρυλικό Chick Corea και τον Herbie Hancock, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μπασίστες στον κόσμο και σίγουρα όχι άδικα. Παραμένοντας κοντά στις ρίζες του και χρησιμοποιώντας τις επιρροές του ως μέρος της μουσικής του ταυτότητας, ο 47χρονος μουσικός έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο ήχο. Η μουσική του, που αποτελεί μια πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δεν κατηγοριοποιείται εύκολα ως ένα είδος καθώς, όχι μόνο ενέχει στοιχεία από Ανατολική Ευρωπαϊκή, Μεσανατολική και folk μουσική, αλλά συνδυάζει και διάφορα ιδιώματα της jazz, όπως ethno jazz, folk jazz, jazz fusion και freebop.

O σχηματισμός trio με πιάνο, ντραμς και κοντραμπάσο που είναι συνήθης στην jazz μουσική, αποτελεί την αγαπημένη σύνθεση του Cohen και όπως διαφάνηκε από την εξαιρετική εμφάνιση της μπάντας, ο ίδιος είναι ένας εκπληκτικός bandleader που έχει δίπλα του δύο κορυφαίους μουσικούς με τους οποίους έχει μια φανταστική χημεία. Μάλιστα, όταν συνειδητοποιείς ότι δεν έχει φύγει κανείς από την θέση του πριν το τέλος της συναυλίας -κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει συνήθως- τότε είναι παραπάνω από εμφανές ότι ο Avishai Cohen είναι αναμφίβολα μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης jazz σκηνής, με μία έντονη μουσική προσωπικότητα και μοναδική εκφραστικότητα, που έχει πιστό κοινό στην Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης:

Ο μοναδικός Avishai Cohen live στο Gazarte!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ