2017 Έτος Ελλάδας & Κίνας: Το αντικείμενο του Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη

To έτος 2017 είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κι έτσι το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα.

Το αντικείμενο του Ιουλίου είναι μία κούπα με λαβές. Βαθυπράσινος νεφρίτης με λαξευμένη και εγχάρακτη διακόσμηση. Κίνα. Δυναστεία Qing (1644–1912). Δωρεά Σοφίας Χρυσοχοΐδη-Λαμπρίδη (29961).

Ο νεφρίτης (玉, yu) ήταν η πολυτιμότερη ύλη στην Κίνα ήδη από την προϊστορική περίοδο. Λευκός, ανοικτός πράσινος ή βαθυπράσινος και ιδιαίτερα σκληρός (6-6,5 βαθμοί της κλίμακας Mohs), μπορούσε να λαξευθεί και γυαλισθεί μόνο με άμμο και νερό. Η ανθεκτικότητά του τον κατέστησε συνώνυμο της αφθαρσίας και συνακόλουθα της αθανασίας.

Οι λαβές της κούπας αυτής έχουν λαξευθεί στο σχήμα κουλουριασμένων δράκων ενώ το σώμα της φέρει ανάγλυφα άνθη λωτού. Η σχεδιαστική απόδοση και η ευαίσθητη λάξευση των λωτών θυμίζει έργα από νεφρίτη που κατασκευάζονταν στην Ινδία κατά την περίοδο των Μεγάλων Μογγόλων αυτοκρατόρων (1526–1858), ιδιαίτερα κατά το 17ο αιώνα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ