Η 7η Νύχτα Ιδεών που θα συγκεντρώσει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό, διοργανώνεται ταυτόχρονα και σε 4 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

Μια νύχτα για να γιορτάσουμε μαζί την ελεύθερη ροή της σκέψης των ιδεών και της γνώσης προτείνοντας, μέσα στο ίδιο βράδυ, ομιλίες, συναντήσεις, φόρουμ και στρογγυλές τράπεζες, αλλά και προβολές, καλλιτεχνικές παραστάσεις, συμπόσια διανόησης γύρω από ένα κοινό θέμα, που κάθε τόπος προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο.

Η Νύχτα Ιδεών 2020, από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκιο, θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα των οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο καθώς και με άλλα είδη, τα ζώα, τα φυτά, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Η Νύχτα μας προσκαλεί επίσης να εξερευνήσουμε ζητήματα ηθικής, τόσο αρχαία όσο και διαχρονικά, για την ύπαρξη των ιδεών αυτών καθαυτών και της εκτίμησης της ανθρώπινης ζωής.

Η Θεματική «Ζήω – ζῶ» θα αποτελέσει επίσης το κατευθυντήριο νήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Για τις 30 Ιανουαρίου έχουν προσκληθεί τέσσερις επιμελητές να ξετυλίξουν αυτόν τον μίτο προς όλες τις κατευθύνσεις:

Ainhoa Jean-Calmettes – Αθήνα | Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Μαρία Κακογιάννη – Θεσσαλονίκη | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης,
Camille Louis – Μυτιλήνη | Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Ειρήνη Λιναρδάκη – Ηράκλειο | Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης


Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της Νύχτας Ιδεών 2020:  Νύχτα των Ιδεών – 2020