Τη σχέση του συγγραφέα Αλφρέντ Ζαρύ και του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό θα φωτίσουν δύο ανοιχτές – συζητήσεις που διοργανώνονται από το Κ.Θ.Β.Ε. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Παράλληλα παρουσιάζεται η παράσταση Ο Υμπύ Βασιλιάς, του Αλφρέντ Ζαρύ.

Η πρώτη  ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ο Ζαρύ Βασιλιάς θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010 στις 18.30 με ομιλητές τους ηθοποιούς Αργύρη Γκαγκάνη, Μαρία Καραμήτρη και Κώστα Χατζησάββα και τον επιμελητή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ δρ. Παναγιώτη Μπίκα. 

Η δεύτερη ανοιχτή συζήτηση με θέμα Miro και Ζαρύ: Μια μοιραία σχέση θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 στις 20.00 με ομιλητές τη  Γενική Γραμματέα του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, την υπεύθυνη του τμήματος Δραματολογίου – Διεθνών Σχέσεων του ΚΘΒΕ και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ Αμαλία Κοντογιάννη και τους ηθοποιούς Μαρία Καραμήτρη και Αργύρη Γκαγκάνη.

Το ανατρεπτικό έργο του Αλφρέντ Ζαρύ Ο Υμπύ Βασιλιάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Χουάν Μιρό. Ο σπουδαίος καταλανός καλλιτέχνης επηρεασμένος απ’ το βασικό χαρακτήρα του έργου, τον  Βασιλιά Υμπύ, αποτύπωσε εικόνες – καρικατούρες του δικτάτορα Φράνκο, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του στο καθεστώς.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ, με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ καθώς αυτή την περίοδο συμπίπτει χρονικά να παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, το έργο του Αλφρέντ Ζαρύ ο Υμπύ Βασιλιάς (σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου από την Πειραματική Σκηνή) και η μεγαλύτερη έκθεση Miró που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με έργα του μεγάλου καλλιτέχνη Χουάν Μιρό. Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση υπάρχουν και σχέδια του Μιρό εμπνευσμένα απ\’ το έργο του Ζαρύ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επισκέπτες της έκθεσης Ο Miro της Μαγιόρκα στο Τελλόγλειο, με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου έχουν μειωμένο εισιτήριο, 8 ευρώ, στην παράσταση του ΚΘΒΕ Ο Υμπύ Βασιλιάς και αντίστοιχα οι θεατές της παράστασης του Κρατικού έχουν, με την επίδειξη του εισιτηρίου, μειωμένο εισιτήριο εισόδου στο Τελλόγλειο, 2,5 ευρώ.