Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του Λουκά Τσούκαλη με τίτλο ”Υπεράσπιση της Ευρώπης. Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; ”.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία και περιορισμένη επιτυχία να διατηρήσει την εύθραυστη ενότητά της. Δεν πρόκειται μόνον για την κρίση του ευρώ, την προσφυγική κρίση και την πρόσφατη απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επαναστατικό πείραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης οδήγησε σε μια συνεχή διεύρυνση ως προς τα μέλη και τις αρμοδιότητες. Αλλά το κέντρο παραμένει αδύναμο, το ίδιο και η πολιτική νομιμοποίησή του, ενώ οι οικονομικές αποκλίσεις μεγαλώνουν, μεταξύ των χωρών και εντός αυτών.

Η Ευρώπη ως συλλογική οντότητα, πολιτική και οικονομική, πρέπει να αλλάξει για να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, πανεπιστημιακού με διεθνή αναγνώριση και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα. Υιοθετεί κριτική προσέγγιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική ανάλυση μιας εξαιρετικά σύνθετης πραγματικότητας. Αντλεί διδάγματα από την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναλύει τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και
προτείνει λύσεις. Γραμμένο με γλαφυρό ύφος και απλή γλώσσα, το βιβλίο έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα.

«Μια αδυσώπητη ανάλυση… ένα αποκαλυπτικό κείμενο» γράφει για το βιβλίο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. «Ένα βαθιά διορατικό βιβλίο», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, ενώ ο Fritz Scharpf, από τους πιο διακεκριμένους Γερμανούς κοινωνικούς επιστήμονες της εποχής μας, γράφει: «Ανυποχώρητος ρεαλισμός, αριστοτεχνική σύνθεση οικονομικής και πολιτικής ανάλυσης».

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Ιούνιο 2016 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης. Η παρούσα έκδοση, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, περιλαμβάνει ειδικό πρόλογο που συνδέει το βιβλίο με τα πρόσφατα αποτελέσματα του Βρετανικού δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και πήρε το διδακτορικό του. Δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα έγινε καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2016, η Γαλλική Δημοκρατία τού απένειμε τη Λεγεώνα της Τιμής για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.