Ο Πολυχώρος Πολιτισμού “Διέλευσις” φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πάντου με τίτλο “Χρωμαπάτη ΙΙΙ”, η οποία θα διαρκέσει από τις 12 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου 2013.

 

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις», στο άνοιγμα της νέας σεζόν, φιλοξενεί την 3η ατομική έκθεση ζωγραφικής της ταλαντούχου Κατερίνας Πάντου, που περιλαμβάνει μια σειρά έργων, φιλοτεχνημένων με διάφορα υλικά και τεχνοτροπίες.

 

*Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.

 

Η καλλιτέχνιδα:

Η Κατερίνα Πάντου γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 στον Γέρακα της Αττικής. Μαθήτρια ακόμα έδειξε την ροπή της προς τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και με την ευαισθησία που τη διακρίνει προσπάθησε να αποτυπώσει αυτό που έβλεπε ή ένοιωθε, στον καμβά. Μία άστοχη κριτική από μια «παραδοσιακή» γιαγιά την απογοήτευσε τόσο που σταμάτησε να πειραματίζεται με τη ζωγραφική. Σπουδάζει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δημιουργεί τη δική της οικογένεια και μπαίνει δυναμικά στο στίβο της ζωής.

 

Σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, για να αποτρέψει την πλήξη των «κοινωνικών υποχρεώσεων», σκιτσάρει αφηρημένα πάνω σε ένα πακέτο τσιγάρων. Η τύχη «θέλει» η Κατερίνα να επιστρέψει στη ζωγραφική. Ένας συνδαιτυμόνας παρατηρεί το σκίτσο της, το σχολιάζει επαινετικά και την παροτρύνει να ασχοληθεί «σοβαρά» με την τέχνη του χρωστήρα.

 

Φύση ανήσυχη με έμπνευση, πείσμα και αναζητήσεις η Κατερίνα Πάντου επιδίδεται στην εκμάθηση των βασικών αρχών της ζωγραφικής και του σχεδίου με δασκάλα την Κατερίνα Ξηρού, μαθήτρια του αείμνηστου Γιάννη Μόραλη. Το σχέδιο δεν την εμπνέει.

 

Καταβάλει μια ακόμη προσπάθεια αυτή τη φορά στη σχολή μαρμαροτεχνίας της Τήνου υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Μπέζα και στη συνέχεια ακολουθεί για 4 χρόνια τις υποδείξεις του Θανάση Γκριτζάπη. Τελικά μυείται στα μυστικά των χρωμάτων και των σκιαγραφήσεων από τον καθηγητή σχεδίου και καταξιωμένο ζωγράφο Τάσο Ρήγα.

 

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από ένα επιθετικό συναίσθημα, λόγω του έντονου συναισθηματικού της κόσμου, που το εκφράζει με δυνατά χρώματα και την παρορμητική της γραφή. Έχει μια «εμμονή» με την απεικόνιση του ροδιού, αλλά και με το «συμβολισμό».

 

Η έκθεση στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις» είναι η τρίτη προσωπική της και θα διαρκέσει από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2013. Έχουν προηγηθεί η έκθεση στον Πύργο της Τήνου τον Αύγουστο του 2011 και στο Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ερυθραίας τον Μάϊο του 2013.