Η παράδοση των Χριστουγέννων κυριαρχεί σε μία πληθώρα εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων  «Αγγελική Χατζημιχάλη». Μικροί και μεγάλοι καλούνται να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της πιο μαγικής γιορτής του χρόνου, συμμετέχοντας σε μοναδικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Μουσείο θα ξεκινήσει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για οικογένειες με τίτλο Παραδοσιακά Χριστούγεννα – Οι καλικάντζαροι και το δέντρο της ζωής. Τα παιδιά, μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών, εικαστικές δραστηριότητες, καθιστικά και κινητικά παιχνίδια κ.α.) και με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών, μυούνται στα μυστικά της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και αναβιώνουν ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων.

Το ταξίδι στην παράδοση συνεχίζεται την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στις 12μ. με ομιλίες που θα συνοδευτούν από προβολή διαφανειών και εθνογραφικών βίντεο. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Ευάγγελος Καραμανές (Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της Κυριακής Χρύσου-Καρατζά (Ερευνήτριας του Κέντρου Λαογραφίας) με τίτλο Γλυκίσματα των εορτών του Δωδεκαημέρου και η ομιλία της Ζωής Μάργαρη (Ερευνήτριας) με τίτλο Λαϊκά εθιμικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου.

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 το κοινό θα παρακολουθήσει μία δεύτερη σειρά ομιλιών με προβολή διαφανειών και θέματα Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος: το εορταστικό Δωδεκαήμερο σήμερα από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) και Εικαστικές απεικονίσεις των εθίμων του Δωδεκαημέρου από τη Λουΐζα Καραπιδάκη (μουσειολόγο- μόνιμη συνεργάτη του Κέντρου Λαογραφίας). Στη 1.30μ.μ. η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς και θα τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ένα ξεχωριστό σαββατόβραδο περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου στις 27 Δεκεμβρίου 2014. Στις 8μ.μ. το κοινό θα ξεναγηθεί στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ενώ στις 8.30μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση» με παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα μας ταξιδεύει στη Μικρά Ασία.

Η ξενάγηση στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη θα επαναληφτεί την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 στις 12.30μ.μ., ενώ μετά το τέλος της, στη 1μ.μ., τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» με παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα.

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015, η Βέρα Αισώπου συναντιέται στις 12μ. με παιδιά 5 έως 105…ετών για να τους αφηγηθεί «Παραμύθια από τις άκρες του κόσμου», ενώ στις 1.30μ.μ. η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» επιστρέφει με κάλαντα και χορούς με τη συμμετοχή παιδικού συγκροτήματος.