Ο χώρος εικαστικής και αρχιτεκτονικής έκφρασης «El Estudio AMMEBA» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση  στην Ελλάδα του ισπανού ζωγράφου και

εικαστικού ΧΟΣΕ ΠΙΝΙΑΡ (JOSE PIÑAR) με τίτλο ‘’Πλευρές Β΄ και Παραδοξότητες’‘/ ‘’Caras B y Rarezas’’.

Ο Χοσέ Πινιάρ (γεννημένος στη Γρανάδα της Ισπανίας το 1967) είναι ήδη γνωστός για την 20-ετή διαδρομή του ως ζωγράφος. Για την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα όμως, αποφάσισε να διατηρήσει μία ισορροπία μεταξύ των έργων ζωγραφικής και άλλων μέσων έκφρασης, με τα οποία επίσης ασχολείται και που προκαλούν την καλλιτεχνική του ανησυχία, αλλά που ποτέ έως σήμερα δεν έχει παρουσιάσει στο κοινό, όπως το βίντεο. 

Είναι σαν αυτά τα τραγούδια που οι μουσικοί κρατούν στο συρτάρι γιατί δεν ταιριάζουν με τον υπόλοιπο δίσκο και που καταλήγουν να παρουσιάζονται ως μουσική συλλογή σε μία έκδοση για συλλέκτες υπό τον τίτλο  ‘’Caras B y Rarezas’’.

Τα έργα που παρουσιάζει στην Αθήνα είναι φαινομενικά ανόμοια μεταξύ τους και αποτελούν μία ομάδα αρκετά ετερογενή, αλλά εξηγούν την εξέλιξη του ως καλλιτέχνη γενικά, σ’ ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό μεταξύ δύο εκθέσεων. Βρίσκουν το νόημά τους και τη θέση τους ανάμεσα στην υπόλοιπη παραγωγή του ίδιου, χάριν ακριβώς στην απόσταση που τους δίνει ο χρόνος.

Στην έκθεση ‘’Πλευρές Β΄ και Παραδοξότητες’‘/ ‘’Caras B y Rarezas’’,  ο Χοσέ Πινιάρ παρουσιάζει μία σειρά σχεδίων από ακρυλικό, ακουαρέλα και μελάνι πάνω σε χαρτί,  με το γενικό τίτλο ‘’Descarga’’ («Ξέσπασμα»), τα οποία συνοδεύονται από τέσσερα βίντεο (παραγ. 2006 με 2011). Οι πίνακες ζωγραφικής είναι πρόσφατοι, όπως και το βίντεο ‘’Travelling’’ («Ταξιδεύοντας»), το οποίο, μαζί με την μουσική σύνθεση που το συνοδεύει, δημιουργήθηκε από τον ίδιο ειδικά για αυτή την έκθεση.

Μέσα από αυτές τις «Παραδοξότητες» («Rarezas»), έρχονται στο φώς τα «κλειδιά» της εικονογραφικής δουλειάς Χοσέ Πινιάρ, αποκαλύπτοντας έτσι  την τεράστια δημιουργική του ικανότητα και την εξαιρετική ποιότητα του έργου του.

Επιμέλεια έκθεσης: Pablo Berzal