Συνεχίζεται για 3η εβδομάδα στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» η προβολή της ταινίας

του Λαρς φον Τρίερ, «Χορεύοντας στο σκοτάδι», παραγωγής 2000 με την Μπιορκ, την Κατρίν Ντενέβ, την Βλάντισα Κόστιτς και τον Ντέιβιντ Μορς.

Στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το 1964, ζει η Σέλμα, μια Τσεχοσλοβάκα μετανάστρια, με τον 10χρονο γιο της Τζιν. Διάγουν βίο φτωχικό χωρίς πολλές ανέσεις καθώς η Σέλμα δουλεύει σκληρά σε μια τοπική βιομηχανία ξύλου. Δυο πρόσωπα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της : η καλή της φίλη Κάθι και ο Τζεφ, που την διεκδικεί συναισθηματικά, αφού η Σέλμα βρίσκεται χωρίς σύντροφο. Αμφότεροι δουλεύουν στο ίδιο εργοστάσιο με εκείνη.

Το μεγάλο πλην οδυνηρό μυστικό της Σέλμα είναι ότι πάσχει από μια σπάνια κληρονομική ασθένεια : όσο περνά ο καιρός χάνει σταδιακά την όραση της. Προκειμένου να σώσει το γιο της από ανάλογη περίπτωση στο μέλλον, μαζεύει κάθε δεκάρα που παίρνει από τη δουλειά της ώστε να εγχειριστεί.

Ένα ακόμη κρυμμένο μυστικό της Σέλμα, που τη βοηθά να αποδρά από τη σκληρή καθημερινότητά της, είναι η αγάπη που έχει για τα αμερικανικά μιούζικαλ. Συχνά καταφεύγει στον κινηματογράφο βλέποντας χαρακτηριστικές ταινίες του Χόλιγουντ, μαζί με τη φίλη της Κάθι. Ταυτοχρόνως κάνει όνειρα για μια καλύτερη ζωή, σε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ η ίδια κατέχει βασικό ρόλο σε όμορφες μουσικοχορευτικές σκηνές ανάλογες με εκείνες των κινηματογραφικών παραγωγών, που παρακολουθεί.

Όμως, τα πάντα στη ζωή της ανατρέπονται πολύ γρήγορα. Από απροσεξία χάνει τη δουλειά της στο εργοστάσιο, παρατηρεί ότι έχουν κλαπεί όλες οι οικονομίες που μάζευε για την εγχείρηση του γιου της, ενώ βρίσκεται να κατηγορείται από τους γείτονες και σπιτονοικοκύρηδές της, ότι η ίδια έχει κλέψει το δικό τους χρηματικό απόθεμα. Επιπλέον, θέλουν να ξενοικιάσει το σπίτι τους άμεσα.
Από κείνο το σημείο και έπειτα ένας Γολγοθάς αρχίζει για τη Σέλμα με δίκες, φυλακίσεις, και καταδίκες.

Στον απόηχο της σωτηρίας του παιδιού της, το προσωπικό της δράμα μετατρέπεται σε αρχαιοελληνική τραγωδία, με την καταληκτική σκηνή της ιστορίας να είναι σπαρακτική.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ
Μουσική: Μπιορκ
Χρονιά παραγωγής: 2000
Διάρκεια: 140΄

Πρωταγωνιστούν: Μπιορκ, Κατρίν Ντενέβ, Βλάντισα Κόστιτς, Ντέιβιντ Μορς, Κάρα Σέιμουρ, Πίτερ Στόρμερ, Τζόελ Γκρέι, Ούντο Κίερ, Στέλαν Σκάρ