Το σεμινάριο Work in progress με τη Μαριλένα Σταφυλίδου, που θα λάβει χώρα στο BIOS από 11 Ιανουαρίου 2015, απευθύνεται σε άτομα που έχουν γνώση της βασικής φωτογραφικής τεχνικής, διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (manual mode) και, το σημαντικότερο, αγαπούν την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Με αφορμή τον ετήσιο, εκτενή θεατρικό προγραμματισμό του BIOS, με παραστάσεις που εκτείνονται σε όλο το κτήριο της οδού Πειραιώς 84, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να φωτογραφίσουν “εκ των έσω” όλη την διαδικασία ανεβάσματος μιας παράστασης μέχρι την τελική της παρουσίαση στο κοινό.

Βackstage, σκηνικός χώρος, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί, πρόβα σε εξέλιξη μέχρι την γενική δοκιμή και την πρεμιέρα, είναι η φωτογραφική αφορμή, το «θέμα» του σεμιναρίου αυτού, για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να διερευνήσουν, να αναπτύξουν και να  εξελίξουν την φωτογραφική τους γλώσσα και το προσωπικό τους ύφος.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αναθέσεις φωτογραφίσεων, κριτική φωτογραφιών, βελτίωση τεχνικής λήψεων, παρουσίαση έργου μεγάλων σύγχρονων φωτογράφων είναι το αντικείμενο της κάθε εβδομαδιαίας συνάντησης.  Στόχος είναι  ο κάθε συμμετέχων να έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο portfolio φωτογραφιών με το τέλος του σεμιναρίου.

Extras

-Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων θα διατηρείται ένα tumblr το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά με επιλεγμένες φωτογραφίες των συμμετεχόντων και θα λειτουργεί ως online ημερολόγιο της ζωής του σεμιναρίου !

– Την  άνοιξη του 2015 θα πραγματοποιηθεί έκθεση επιλεγμένων φωτογραφιών του σεμιναρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5).

Διάρκεια σεμιναρίου

12 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις, κάθε Κυριακή από 11 Ιανουαρίου έως 29 Μαρτίου 2015 (15.00-18.00)

Προθεσμία υποβολής: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο θα πρέπει να αποστείλετε μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] τα στοιχεία επικοινωνίας σας, καθώς επίσης και ένα μικρό ενδεικτικό δείγμα δουλειάς σας. Παρακαλούμε προωθήστε μας από 5 έως10 φωτογραφίες σε μορφή jpg, (μέγεθος μεγάλης πλευράς έως 1000 pixels, κάθε αρχείο να μην υπερβαίνει τα 3 ΜΒ) και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Κόστος συμμετοχής

Συμμετοχή ανά άτομο 350 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ)

Η εξόφληση του σεμιναρίου γίνεται σε δύο, ισόποσες δόσεις: μια πριν την έναρξη των μαθημάτων και μια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Για προεξόφληση του σεμιναρίου  προβλέπεται έκπτωση 15%.

Μαριλένα Σταφυλίδου

Η Μαριλένα Σταφυλίδου είναι φωτογράφος και ασχολείται  με τη δημιουργική  φωτογραφία από το 1988.

Κυρίως ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία στον χώρο του θεάτρου, συνεργαζόμενη με πολλά θεατρικά σχήματα, όπως Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Θησείον, ανεξάρτητες παραγωγές, κα, στο χώρο της μουσικής με συνεργασίες όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Ορχήστρα των Χρωμάτων κα, καθώς στον χώρο του χορού συνεργαζόμενη κυρίως με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου από το 1993.

Το 2003 παρουσίασε την θεατρική της δουλειά  (υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με θέμα “παρασκήνιο”) στην πλατεία Μεταξουργείου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας  2001-2004 ως εναρκτήρια εκδήλωση των Θεατρικών Μονολόγων, τους οποίους στην συνέχεια φωτογράφισε (2003-2004) για λογαριασμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετείχε στις υπαίθριες φωτογραφικές εκθέσεις ΑΘΗΝΑ 2004/ “Άδραξε το Φως” που πραγματοποιήθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας. (Σταθμός Μετρό Ευαγγελισμός, οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου/Ηρώδειο, Λ. Βασ. Σοφίας /Εθνικός Κήπος).  Επίσης φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στις φωτογραφικές εκδόσεις της ΑΘΗΝΑΣ 2004 (Ένας Λαός, 31 Φωτογράφοι αποτυπώνουν την Ελλάδα).

Από το 1993 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως φωτογράφος,-ενώ παράλληλα είναι και ενεργό μέλος,  με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, ταξιδεύοντας  μαζί τους στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, πρώην Σοβιετική Ενωση κα.

H δουλειά της έχει δημοσιευτεί στα έντυπα της Oργάνωσης και έχει εκτεθεί πολλές φορές  στην Aθήνα (Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Aθηναίων «Mελίνα Mερκούρη», Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”), Θεσσαλονίκη, Πάτρα κα.

Ήταν συνιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ART/IF/ACT (www.art-if-act.com) διαδικτυακής πλατφόρμας με κύριο σκοπό την εκπαίδευση και την επικοινωνία στον χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών και συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια στο πανελλαδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα PANOPTIKON 13X13.

Ως εκπαιδεύτρια έχει συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά φωτογραφικά προγράμματα πχ “Ζοοm στο Παρασκήνιο»   τρίτη συνεχιζόμενη συνεργασία  με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  “Ιστορίες και πρόσωπα της οδού Αθηνάς” σε συνεργασία με την LightroomPr, “Η φωτογραφία… αλλιώς” σεμινάρια φωτογραφίας στην ΠΥΡΝΑ κτλ. Επίσης είναι καθηγήτρια στον φωτογραφική σχολή FOCUS.

Συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. με δισκογραφικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους κα. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.