Ο Ayo Akinwande είναι ένας Νιγηριανός φωτογράφος που παρουσιάζει τη δουλειά του για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, με την έκθεση Women of Africa στη Blank Wall Gallery από την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015.

Σε αυτή του τη δουλειά ο Ayo παρουσιάζει τις γυναίκες της Αφρικής φωτογραφισμένες από μία διαφορετική οπτική γωνία. Προσπαθεί να σπάσει τα κλισέ και τη γενική αντίληψη που επικρατεί στο δυτικό κόσμο για την Αφρική αλλά και τις γυναίκες ειδικότερα, φωτογραφίζοντας γυναίκες διαφόρων ηλικιών με ένα διαφορετικό ύφος. Με τη βοήθεια του μακιγιάζ αλλά και σύγχρονων αξεσουάρ, μεταμορφώνει τις καθημερινές γυναίκες σε πιο λαμπερές φιγούρες.

Αποτυπώνει τη χαρά και την ευτυχία αυτών των γυναικών αλλά και την αξιοπρέπεια που εκπέμπουν μέσα στο χώρο τους, εξορκίζοντας έτσι την εικόνα της φτώχειας και της δυστυχίας που κυριαρχούν στην αντίληψή μας. Σε αυτές τις φωτογραφίες αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος που το μοντέρνο και το σύγχρονο συνδυάζονται και συνυπάρχουν με το παραδοσιακό μιας και οι γυναίκες αυτές έχουν φωτογραφηθεί μέσα στην καθημερινότητά τους. Ο Ayo Akinwande καταφέρνει να ενώσει δύο κόσμους μέσα από αυτή τη δουλειά του και να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη του μοντέρνου και του παραδοσιακού ακόμα και σε μέρη που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος