Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation – ECF) ανακοινώνει ότι οι νικητές του βραβείου ECF Princess Margriet για το 2015 είναι η Μπιενάλε της Αθήνας και το Visual Culture Research Center (Κίεβο, Ουκρανία). Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα φιλοξενήσει συμπόσιο στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τoν Chris Dercon (διευθυντή της Tate Modern), την Bojana Cvejic (θεωρητικό της περφόρμανς), τη Saskia van Stein (καλλιτεχνική διευθύντρια του Bureau Europa), τον Christian Esch (διευθυντή του NRW Kultursekretariat) και τη Rana Zincir Celal (διευθύντρια προγράμματος του Columbia Global Centers | Turkey), αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει με το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 αυτές τις δύο τολμηρές πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Αθήνα και στο Κίεβο. Η απονομή του βραβείου των 25.000 € για κάθε νικητή θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες. Παρούσες στην τελετή απονομής πρόκειται να είναι η  πριγκίπισσα Margriet και η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας. 

Οι φετινοί νικητές του βραβείου ECF Princess Margriet επιλέχθηκαν χάρη στο έργο τους που καταπιάνεται με τον δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας.

Με την ανάδειξη των δύο αυτών νικητών το ECF στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

«Καλλιεργούν με τη δουλειά τους ένα ζωντανό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλους, προσκαλώντας ένα ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα και υπογραμμίζοντας έτσι τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης».Katherine Watson, διευθύντρια του ECF

Μπιενάλε της Αθήνας

Όπως αναφέρει το ECF «η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και  αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 την διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού».

Visual Culture Research Center, Ουκρανία

Το Visual Culture Research Center ιδρύθηκε το 2008 στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σαν πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών. Είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο και στόχο τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον καινοτόμο καλλιτεχνικό προγραμματισμό, ο οποίος συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής παραγωγής και του διαλόγου τόσο στο Κίεβο και στην υπόλοιπη Ουκρανία όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Με επικεφαλής μια δυναμική και απολύτως αφοσιωμένη ομάδα, το κέντρο φέρνει σε επαφή ανθρώπους από την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο με στόχο να οικοδομήσει μια πιο σύνθετη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η τέχνη και η κριτική σκέψη που αφορά τον πολιτισμό μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντές μας και να ενισχύσουν τη φαντασία μας – θεμελιώδη εφόδια για μια προοδευτική δημοκρατική κοινωνία.

«Από τα πιο εύθραυστα σύνορα της Ευρώπης και αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβέβαιο, το Visual Culture Research Center και η Μπιενάλε της Αθήνας μάς δείχνουν με θάρρος πώς μπορεί ο πολιτισμός να γίνει  μέσο αλληλεγγύης και κοινός τόπος επικοινωνίας για να δημιουργηθούν χειροπιαστές εναλλακτικές προοπτικές στις οικονομικές και πολιτικές διαμάχες της εποχής μας».Chris Dercon, μέλος της κριτικής επιτροπής, διευθυντής της Tate Modern

Σχετικά με το βραβείο ECF Princess Margriet

Από τον εκλιπόντα Βρετανό θεωρητικό του πολιτισμού Stuart Hall έως την ιταλική κολεκτίβα Teatro Valle Occupato, οι προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου ECF Princess Margriet έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως κοινό πολιτιστικό τόπο.

Με πρωτοβουλία του ECF, το βραβείο ECF Princess Margriet άρχισε να απονέμεται το 2008 και πήρε το όνομά του από την πρώην πρόεδρο του ιδρύματος, την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας. Θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Σχετικά με το European Cultural Foundation (ECF)

Το ECF είναι ένθερμος υποστηρικτής των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη εδώ και 60 χρόνια. Πιστεύει ότι ο πολιτισμός αφορά άμεσα τους ανθρώπους και τους εμπνέει να ανακαλύψουν νέους τρόπους για την εδραίωση της δημοκρατίας. Φέτος γιορτάζει την 60ή επέτειο από την ίδρυσή του και θεωρεί ότι η δύναμη του πολιτισμού είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία μιας πιο ανοιχτής Ευρώπης, χωρίς αποκλεισμούς. Με την ιδιότητά της ως διευθύντριας του ECF, η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας υποστηρίζει ενεργά την αποστολή του ιδρύματος.

Συμπόσιο

Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα φιλοξενήσει συμπόσιο στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να εμπνευστούν και συζητήσουν τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι  της Αθήνας. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται ο Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 και η Katherine Watson, Διευθύντρια του European Cultural Foundation.

Εικόνα: Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου, photo © Σπύρος Στάβερης