Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα εγκαινιάζει τη Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, την έκθεση φωτογραφίας «Visual Literacy» των αποφοίτων του ομότιτλου σεμιναρίου με τον Παναγιώτη Κασίμη.

Τι σημαίνει «visual literacy»; Γιατί στα αγγλικά; Αυτές ήταν οι πρώτες δυο και συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμουν σχετικά με αυτό το σεμινάριο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση του όρου στη γλώσσα μας. Μία, μάλλον ατυχής, μετάφραση θα μπορούσε να είναι «οπτικός αλφαβητισμός». Αλλά η λέξη «αλφαβητισμός» είναι ένας νεολογισμός, μεταφραστικό δάνειο της γαλλικής λέξης «alphabétisation». Για την απόδοση του literacy στην ελληνική γλώσσα συνήθως χρησιμοποιούμε τις λέξεις «γραμματισμός» ή «εγγραμματοσύνη», οι οποίες όμως μας παραπέμπουν στον γραπτό λόγο. Μια πιο ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να είναι «μόρφωση» ή «παιδεία», αλλά η αγγλική λέξη αναφέρεται στην ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, ενώ στα ελληνικά οι παραπάνω λέξεις σημαίνουν κάτι περισσότερο.

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε, επίσης κάπως ελεύθερα, πως ο όρος «visual literacy» αναφέρεται στην οπτική παιδεία ή στην εκμάθηση της οπτικής γλώσσας, και ειδικότερα της φωτογραφικής γλώσσας. Της γλώσσας της οποίας τον μη γνώστη είχε αποκαλέσει «αναλφάβητο του μέλλοντος» ο Moholy-Nagy. Γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, η φωτογραφία είναι μια γλώσσα που χρήζει εκμάθησης προκειμένου να αναπτυχθεί ο φωτογραφικός λόγος, βασισμένος στο βλέμμα και όχι στην απλή αναγνώριση. Στο βλέμμα, το οποίο προηγείται του λόγου, και τον οποίο δεν χρειάζεται για να το εξηγήσει.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν τα βασικά της φωτογραφίας, και που επιθυμούν να αναπτύξουν τόσο το βλέμμα τους όσο και τον φωτογραφικό τους λόγο. Σ’ αυτή την έκθεση παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που έκαναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκειά του. Της δουλειάς που συνεχίζουν να κάνουν.

Συμμετέχουν:

Αργυρώ Αρκαλάκη

Σίμος Γιαννακός

Γιώργος Δροσόπουλος

Μαρία Ζαχαριουδάκη

Αγγελική Καλαντζοπούλου

Φωτεινή Κομνηνού

Βούλα Λιάσκου

Κωνσταντίνος Μαντέλος

Άνκα Ντούκου

Τατιάνα Τερζίογλου

Ελένη Τζουμακίδου

Επιμέλεια:

Παναγιώτης Κασίμης