Μία διαφορετική διάλεξη, με τίτλο «Βγαίνοντας από τον χρόνο… ποιητικός κινηματογράφος: μια ελληνική ταινία», θα δώσει ο διακεκριμένος γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός της Τέχνης Georges Didi-Huberman στο Μέγαρο, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης 19:00).

Η ομιλία παρουσιάζεται ως ένας διάλογος με την ταινία Επιστροφή στην Οδό Αιόλου, η οποία επανέρχεται στο ερώτημα των σχέσεων κινηματογράφου και ποίησης. Το φιλμ υπογράφει η νεαρή ελληνίδα κινηματογραφική δημιουργός Μαρία Κουρκούτα. Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Ο Georges Didi-Huberman θα μιλήσει στη γαλλική γλώσσα. Έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

O φιλόσοφος και ιστορικός τέχνης Georges Didi-Huberman [Zωρζ Ντιντί-Ουμπερμπάν] διδάσκει στην École des Hautes Études en Sciences Sociales [Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών] του Παρισιού. Έχει δημοσιεύσει περίπου πενήντα βιβλία για την ιστορία και τη θεωρία των εικόνων. Στα πιο πρόσφατα έργα του συγκαταλέγονται: L’œil de l’histoire, 1 [Το μάτι της ιστορίας, 1 (4 τόμοι, Minuit, 2009-2012)]· L’Album de l’art à l’époque du « Musée imaginaire » [Το λεύκωμα τέχνης στην εποχή του «Φανταστικού μουσείου» (Hazan, 2013)]· Phalènes. Essais sur l’apparition, 2 [Νυχτοπεταλούδες. Δοκίμια για το φανέρωμα, 2 (Minuit, 2013)], Essayer voir [Να προσπαθείς να δεις] και Sentir le grisou [Να μυρίζεις την «αγκούσα»] (Minuit, 2014). Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: L’Empreinte [Το εκμαγείο] στο Centre Georges Pompidou (Παρίσι, 1997), Fables du lieu [Μύθοι του τόπου] στο Fresnoy-Studio national des Arts contemporains (Τουρκουάνγκ, 2001), Atlas [Άτλας] στο Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Μαδρίτη, 2010) και, πρόσφατα, Histoires de fantômes pour grandes personnes [Ιστορίες φαντασμάτων για μεγάλες προσωπικότητες], μαζί με τον φωτογράφο Arno Gisinger, στο Fresnoy, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βηρυτό και το Palais de Tokyo (Παρίσι, 2014).

«Βγαίνοντας από τον χρόνο»

Ποιητικός κινηματογράφος: μια ελληνική ταινία

Μια νεαρή Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, η Μαρία Κουρκούτα, επανέρχεται στο ερώτημα των σχέσεων κινηματογράφου και ποίησης, στην ταινία με τίτλο Επιστροφή στην οδό Αιόλου (2013). Η διάλεξη παρουσιάζεται ως ένας διάλογος με αυτή την ταινία, μέσω μίας γενικής ευρωπαϊκής ιστορίας των σχέσεων ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και την ποίηση –αλλά και την πολιτική– από την εποχή που τις στοχάστηκαν, με τρόπο ριζοσπαστικό, ο Βίκτωρ Σκλόφσκι και ο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Μία αφορμή να ταξιδέψει κανείς ανάμεσα στον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μωρίς Μπλανσό, τον Θανάση Βέγγο και τον Νινέττο Ντάβολι (τον μόνιμο πρωταγωνιστή του Παζολίνι), τον Γιώργο Χειμωνά και τον Ζυλ Ντελέζ…

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν τον σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του Μεγάρου (www.megaron.gr).