Ο Νίκος Γιαβρόπουλος, ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες της νέας γενιάς και πρόσφατα διακεκριμένος με το πρώτο βραβείο video art στο London Greek Film Festival, εγκαινιάζει στις 2 Δεκεμβρίου στις 20:00 τη νέα του εικαστική έκθεση με τίτλο «Βανδαλισμός» στη Gallery ArtWall του ξενοδοχείου Fresh, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

O καλλιτέχνης με τη σύγχρονη ματιά του πραγματεύεται την “εικόνα” της Αθήνας που χρόνο με τον χρόνο αλλοιώνεται. Πηγή έμπνευσης του είναι καθημερινές πτυχές της ζωής της πόλης τις οποίες καλύπτουν η απίστευτη αγριότητα, η κραυγή, το χυδαίο, το δίκαιο του ισχυρού, το ποταπό και το ευτελές. Σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του κέντρου, την κακοποίηση του δημόσιου χώρου, τον ακρωτηριασμό των αγαλμάτων, την κάλυψη των τοίχων των κτηρίων από graffiti και συνθήματα, έχουμε την εικόνα μιας πόλης βανδαλισμένης.

Ο Γιαβρόπουλος με την έκθεση αυτή εκτός από τον αισθητικό βανδαλισμό, επεκτείνεται και στα βανδαλισμένα σύμβολα και τις αξίες, όπως δηλώνει ο ίδιος άλλωστε «πράγματα και ιδέες αλλάζουν, αποκτούν άλλα νοήματα που δεν είχαν πριν και πολύ φοβάμαι πως οι αλλαγές αυτές δεν έχουν επιστροφή».

Μέσα από το έργο του, ο Γιαβρόπουλος “βανδαλίζει” τα σημαντικότερα έργα της αρχαιότητας και προβάλλει επάνω σε εκμαγεία, πρόσωπα καταξιωμένων ηθοποιών, αναδεικνύοντας σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν τη συνολική μας αντίληψη.

Ανάμεσα στους συντελεστές της έκθεσης, οι ηθοποιοί Ντόρα Αυλωνίτου, Βάνα Πεφάνη, Παναγιώτης Πετράκης, Δημήτρης Κάτσης, και ο χορευτής Άλεξ Γκόντοβος, οι οποίοι συμβάλλουν στην εικαστική δημιουργία μιας τολμηρής έκθεσης που καλεί το θεατή σε ανοιχτό διάλογο με στόχο τον προβληματισμό του γύρω από την καθημερινότητα της πόλης του.

Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η Φωτεινή Καπίρη και την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης Όλινκα Βαρβιτσιώτη.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και φεστιβάλ, τόσο  της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία στο χώρο του εικαστικού βίντεο, με ποιο πρόσφατο το πρώτο βραβείο video art στο London Greek Film Festival.