Η νέα ταινία της Anna Foerster, Underworld: Η αιματοχυσία, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 από την Feelgood.

Η ταινία Underworld: Η Αιματοχυσία είναι το πέμπτο μέρος του επικού blockbuster franchise που έχει ως κεντρική πρωταγωνίστρια τη Selene, μια γυναίκα βρικόλακα που επωμίζεται μια εξαιρετικά πολυσύνθετη και δύσκολη αποστολή: να προστατεύσει την κόρη της Eve (ένα υβρίδιο βρικόλακα και λυκάνθρωπου), να κάνει τα πάντα για να μην αφανιστεί το είδος της από τις επικείμενες απειλές και να προσπαθήσει για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των αντιμαχόμενων ειδών. Τη σκηνοθεσία της σκοτεινής αυτής περιπέτειας έχει αναλάβει η Anna Foerster (Outlander, Criminal Minds), ενώ το σενάριο υπογράφει ο Cory Goodman (The Last Witch Hunter, Priest). Στην ταινία Underworld: Η Αιματοχυσία πρωταγωνιστούν οι Kate Beckinsale (Underworld, Love & Friendship), Theo James (The Divergent Series), Lara Pulver (Edge of Tomorrow), Tobias Menzies (Outlander, The Night Manager), Bradley James (Damien), James Faulkner (Game of Thrones) και Charles Dance (Game of Thrones).

Σύνοψη 

Η ιστορία ξεκινάει από το σημείο που την είχαμε αφήσει – στο τέλος του Underworld: H Αναγέννηση. Η Selene (Kate Beckinsale) έχει ανοίξει δύο μέτωπα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλες τις καταιγιστικές επιθέσεις. Η πιο άμεση προέρχεται από τη φυλή των λυκανθρώπων, που έχουν πια βρει τον υπέρτατο ηγέτη στο πρόσωπο του Marius (Tobias Menzies), ο οποίος έχει μπολιάσει με φανατισμό και μίσος τους σαρκοβόρους ακολούθους του.  Η δεύτερη και πιο ύπουλη έρχεται από μια άλλη φατρία βρικολάκων που την έχουν προδώσει. Μοναδικοί της σύμμαχοι είναι ο David (Theo James) και ο πατέρας του Thomas (Charles Dance). Η Selene θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην αιώνια διαμάχη μεταξύ λυκανθρώπων και βρικολάκων, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να κάνει την υπέρτατη θυσία.  


Επιστροφή στις ρίζες

Η πέμπτη ταινία του άκρως επιτυχημένου Underworld κάνει μια σαφή στροφή προς την αισθητική της πρώτης ταινίας, που βγήκε στις αίθουσες το 2002. “Η ταινία επιστρέφει στις ρίζες της, στη μυθολογία, στο παρελθόν” σχολιάζει ο παραγωγός Richard S. Wright. Όλο το σκηνικό, τα κοστούμια και το art direction θυμίζουν το πρώτο Underworld. Το Underworld: Η Αιματοχυσία είναι κάτι σαν ένα reboot. Αυτή ήταν και η βασική επιδίωξη της Anna J. Foerster, που σκηνοθέτησε για πρώτη φορά κάποια από τις ταινίες, να επιστρέψει στις ρίζες του μύθου και της ιστορίας. “Είχα ενθουσιαστεί όταν είχα δει το πρώτο Underworld. Μας εισήγαγε με ένα δεξιοτεχνικό τρόπο σε έναν φανταστικό και συνάμα σκοτεινό κόσμο”.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο πρώτο Underworld. Δημιουργήθηκε έτσι μια επιβλητική ατμόσφαιρα που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την παρουσία ενός νέου βασιλείου βρικολάκων που έχει την έδρα του στη μακρινή Σκανδιναβία.  “Δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν αυτούς τους βρικόλακες” σχολιάζει ο παραγωγός Gary Lucchesi


Γυναικεία υπόθεση

Για να προσδώσουν μια νέα και πιο φρέσκια αισθητική στο franchise οι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν τα ηνία στην πολύπλευρη σκηνοθέτη Foerster, που γεννήθηκε στη Γερμανία και ήρθε να καταθέσει τη δική της εμπειρία στο project από ταινίες περιπέτειας με μεγάλο budget που έχει εμπλακεί στο παρελθόν. Ήταν βοηθός σκηνοθέτη στο The Day After Tomorrow και εργάστηκε στο τμήμα ειδικών εφέ για το Independence Day. Σκηνοθέτησε, επίσης, επεισόδια για τις τηλεοπτικές σειρές Outlander και Criminal Minds. “Το βιογραφικό της σε ταινίες δράσης και ο τρόπος που δούλεψε με τους ηθοποιούς της στο Outlander με έκαναν να νιώσω πως ήταν η τέλεια επιλογή για να σκηνοθετήσει την ταινία” σχολιάζει ο παραγωγός Lucchesi. “Η Anna έχει πολύ καλή αίσθηση της δράσης, αντιλαμβάνεται τις γωνίες της κάμερας και τα ειδικά εφέ. Πρόκειται πραγματικά για έναν πολύ σπάνιο συνδυασμό” καταλήγει.

“Η προσέγγισή μου σχετικά με το Underworld: Η Αιματοχυσία ήταν να σεβαστώ το γεγονός ότι υπήρχε ήδη μια δυνατή μυθολογία και μια ξεκάθαρη παλέτα που έπρεπε να ακολουθήσω. Επίσης, πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι υπάρχουν κανόνες για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες τα πλάσματα μεταμορφώνονται. Θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να προσπαθούσα να τα αλλάξω όλα ριζικά”.

“Πιστεύω πως η ιδέα να έχουμε μια γυναίκα σκηνοθέτη να καθοδηγεί έναν δυναμικό γυναικείο χαρακτήρα στην ταινία ήταν εξαιρετική”, σχολιάζει ο παραγωγός Richard Wright


Μια ματωμένη κληρονομιά

Η Αιματοχυσία εκτοξεύει τη μυθολογία του Underworld σε μια άλλη διάσταση. Ταυτόχρονα ενδυναμώνει και παγιώνει την ιστορία που εξακολουθεί να συναρπάζει τους θεατές 14 χρόνια μετά. “Αυτό που θεωρώ ότι είναι τόσο πετυχημένο με τον κόσμο του Underworld είναι ότι ουσιαστικά μιλάει για ένα φανταστικό σύμπαν, έναν εξωπραγματικό κόσμο, αλλά από την άλλη, όλη αυτή η δραματική κατάσταση έχει μεγάλη απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο, σε έναν ρεαλιστικό κόσμο” σχολιάζει η Foerster. “Θεωρώ ότι το κοινό θα απολαύσει πραγματικά τις σκηνές δράσης, αλλά από την άλλη ελπίζω να συμμετάσχει συναισθηματικά στις σκηνές που η Selene θα φανεί πιο ευάλωτη και τρωτή. Τελικά πρόκειται για μια τραγική φιγούρα που μπορεί όμως να εμπνεύσει ένα μήνυμα ελπίδας και ειρηνικής συνύπαρξης” καταλήγει η σκηνοθέτης. 

Facts

• Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν το χειμώνα του 2015 στην Πράγα, στην Τσεχία και διήρκεσαν 10 εβδομάδες.

• Για τις απαιτητικές σκηνές δράσεις χρησιμοποιήθηκαν τόσο πραγματικοί κασκαντέρ, όσο και ειδικά εφέ.

• Μερικές από τις πιο απαιτητικές σκηνές ήταν οι μεταμορφώσεις των λυκανθρώπων σε ανθρώπους και αντίστροφα. Σε αυτές έγινε ευρεία χρήση 3D επεξεργασίας και ειδικών εφέ.

• Ο διευθυντής φωτογραφίας Karl Walter Lindenlaub αναφέρει σχετικά με το τεχνικό κομμάτι: “Η κάμερα που χρησιμοποιήσαμε είναι η RED 6K. Επίσης για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα που επιθυμούσε η σκηνοθέτης χρησιμοποιήσαμε γερανούς, Steadicam και πήραμε την κάμερα στο χέρι στις περισσότερες σκηνές δράσης”.

• Για τις ανάγκες της παραγωγής κατασκευάστηκαν πάνω από 700 στολές λυκάνθρωπων και βρικολάκων. Υπεύθυνη για τις στολές και τα κοστούμια ήταν η Bojana Nikitovic (A Good Day to Die Hard).

Σκηνοθεσία: Anna Foerster

Σενάριο: Cory Goodman, Kyle Ward

Παίζουν: Kate Beckinsale, Theo James, Lara Pulver, Charles Dance, Tobias Menzies, Bradley James, Alicia Vela-Bailey, Daisy Head

Παραγωγοί: Anna Foerster, Tom Rosenberg, David Kern, Gary Lucchesi, Richard S. Wright, Len Wiseman


Διάρκεια: 91’