Η ομάδα Oberon παρουσιάζει το έργο του Howard Barker με τίτλο «Und» για 6 παραστάσεις στο studio Κοιτώνες

… στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, στις 11-20 Ιανουαρίου 2013.

Η παράσταση
«Η απόλυτη αλήθεια της αριστοκρατίας είναι η περιφρόνησή της για τη ζωή».

Η ομάδα τέχνης Oberon επανέρχεται με την παράσταση Und του Howard Barker για 6 παραστάσεις στο studio Κοιτώνες στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.

Μια μοναχική γυναίκα περιμένει τον εραστή της.
Καθώς η αργοπορία του παρατείνεται, η γυναίκα ισορροπεί ανάμεσα στη ζωή που της επιβάλλει η κοινωνική της θέση και η καταγωγή της (Εβραία)  και στη ζωή που θέλει να «επιλέξει», ανάμεσα στο θέλω και στο πρέπει, στον έρωτα και στην προδοσία, στη μοναξιά και στην εγκατάλειψη, στο όνειρο και την πραγματικότητα…
Ο φόβος και η εσωτερική δύναμη αναμετρώνται συνεχώς….
Ο άνδρας – εραστής  που άλλοτε εμφανίζεται ως ο ιδανικός εραστής και άλλοτε ως το δαίμονα που την καταδιώκει δεν θα εμφανιστεί όπως εκείνη τον φαντάζεται….
Είναι έτοιμη να φτάσει στα άκρα;

Η Ουντ είναι μια ανατομία του ερωτικού πάθους και των τραγικών εμπειριών του σύγχρονου κοσμου. Ένα κείμενο που βουτάει στη διττή φύση του ανθρώπου. Στην ατέρμονη συνδιαλλαγή της λογικής με το συναίσθημα,  ένα υπαρξιακό πρόβλημα που από προσωπικό γίνεται οικουμενικό.

Ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση : Έλση Σακελλαρίδου
Σκηνοθεσία : Διονύσης Καραθανάσης
Σκηνικά – Κοστούμια  : Μαρία Δήμητρα Βέττα
Σχεδιασμός ήχων : Jacob Brosda
Παίζουν : Δήμητρα Σιάχου, Αλεξάνδρα Σίμου.
Διάρκεια παράστασης : 60min

Ο συγγραφέας
Το έργο έχει γραφτεί το 1999 από τον Howard Barker. Ο Barker, είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς των τελευταίων 40 χρόνων. Πολυπράγμων, με ποιητικές συλλογές, δοκίμια, ζωγραφικό έργο, αλλά και μια δική του θεατρική ομάδα, που ανεβάζει αποκλειστικά δικά του έργα εδώ και μια εικοσαετία. Aνήκει στους «δύσκολους» Βρετανούς συγγραφείς. Το γεγονός αυτό του κόστισε σε δημοτικότητα, αλλά του «χάρισε» στενούς δεσμούς με τη νεότερη γενιά της βρετανικής δραματουργίας και ειδικότερα με τη Σάρα Κέιν. O Barker αποκαλεί το θέατρό του «θέατρο της καταστροφής», που έλκει την καταγωγή του από την ελισαβετιανή τραγωδία. Τα έργα του υπονομεύουν τη γραμμική αφήγηση που καταλήγει σε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή νόημα. Αποστρέφονται τον διδακτισμό, αλλά και την οποιαδήποτε ιδεολογική στράτευση, παρά τη βαθιά πολιτική συνείδηση του συγγραφέα τους. «Το θέατρο που γράφω», σημειώνει χαρακτηριστικά, «επινοεί τον δικό του κόσμο», έναν κόσμο που δεν μιμείται την πραγματικότητα ούτε συμβάλλει στην αλλαγή της, που δεν προσπαθεί να μας παρηγορήσει ούτε να μας διαπαιδαγωγήσει, αλλά να μας οδηγήσει στη βαθύτερη γνώση του Εαυτού. Για τον Barker, το θέατρο «δεν μορφώνει, γιατί το να μορφώνεις σημαίνει να απλοποιείς».

Η ομάδα
Η ομάδα τέχνης Oberon δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 και απαρτίζεται από τους Αλέκο Σπυριδάκη, Διονύση Καραθανάση, Μαρία Ριστάνη, Μαρία-Δήμητρα Βέττα και Μαριέττα Πανίδου. Συνδετικός κρίκος όλων είναι η αγάπη για την τέχνη, αλλά και η ανάγκη για δημιουργία και φαντασία στην καθημερινότητα. Οι δουλειές της ομάδας τέχνης Oberon έχουν φιλοξενηθεί και παρουσιαστεί στο θέατρο Αμαλία (Πειραματική σκηνή της Τέχνης), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Φεστιβάλ act or not to act (Κ.Θ.Β.Ε.), στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσαλλονίκης, στο Δημοτικό θέατρο Ανετον στο πλαίσιο των Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο φεστιβάλ πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Contact, στο Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών.
Οι προηγούμενες δουλειές της ομάδας :
•    Σαχλοκουβέντες  – Three occasional pieces του Σάμουελ Μπέκετ
•    Άτιμο Κόκκινο με κείμενα της Κατερίνας Γώγου και του Αλεν Γκίνσμπεργκ
•    Δώρο ασημένιο ποίημα, για την Παγκόσμια ημέρα ποίησης 2011
•    Το κίτρινο σκυλί του Μισέλ Φάις
•    Απογραφή πληθυσμού, για τα Δημήτρια 2011
•    Συμμετοχή στην εκδήλωση του Εντευκτηρίου για την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης 2012
•    Η  Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού