Τα Αισχύλεια φιλοξενούν την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας το θεατρικό δρώμενο Ύμνος στη Δήμητρα, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Εταιρεία Θεάτρου Ηώς, με ελεύθερη είσοδο.

Ο πλούτος των νοημάτων και η θαυμαστή διαχρονικότητα του κειμένου «ύμνος προς τη Δήμητρα» των Ομηρικών Ύμνων, σε συνδυασμό με την υπέροχη γλώσσα του, δημιούργησαν την ανάγκη να παρουσιαστεί το ποίημα με τη μορφή θεατρικής παράστασης που δε θα αλλοιώνει την αφηγηματικότητά του.

Κατά συνέπεια, δε θα μπορούσε να επιλεγεί πλέον καταλληλότερο σημείο για να διεξαχθεί το συγκεκριμένο θεατρικό δρώμενο, από τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ουσιαστικά, ο ύμνος αυτός αποτελεί ιερή ιστορία του σπουδαίου λατρευτικού χώρου της πόλης, ενώ η νηστεία της Δήμητρας επάνω στο πένθος της, το ανάμεικτο ποτό που πίνει (κυκεών), τα αστεία της υπηρέτριας Ιάμβης που τη διασκεδάζουν κλπ, εξηγούν έθιμα ελευσινίων μυστηρίων, καθιερώνοντας στο τέλος εκείνες τις μυστικές μυήσεις που ήρθαν στον κόσμο των Ελλήνων σαν προελληνική κληρονομιά.
 
Η μετάφραση είναι των Δημήτρη Π. Παπαδίτσα και της Ελένης Λαδιά, η σκηνοθεσία της Μίρκας Γεμεντζάκη. Ερμηνεύουν οι: Δήμητρα Γκλιάτη, Μαρία Καστάνη, Ρηνιώ Κυριαζή, Νάνα Παπαδάκη, Αλεξία Φωτιάδου, Γεωργία Στουραΐτη.