Το Τσάι στη Σαχάρα ανακοινώνει τις παραστάσεις που θα ανοίξουν την “αυλαία” της νέας θεατρικής σαιζόν 2015 – 2016.

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ

του Victor Lodato

Μόνα Λίζα. Ο πίνακας που πάντα γοήτευε, γοητεύει και θα γοητεύει τον κόσμο. Αλλά για τον Βιτσέντζο Περούτζια, ο πίνακας άσκησε τέτοια γοητεία και δύναμη, που τον οδήγησε να τον κλέψει από το Λούβρο και να τον κρατήσει στη σοφίτα του στο Παρίσι πάνω από δυο χρόνια, πριν τον επιστρέψει στην Ιταλία, που ήταν τόπος και της δικής του καταγωγής.

Μια αληθινή ιστορία, με πραγματικές μαρτυρίες και γεγονότα γύρω απ τη κλοπή της Μόνα Λίζα απ το Λούβρο , το καλοακαίρι του 1911 , στην οποία βασίστηκε ο Victor Lodato για να κάνει μια έξυπνη και βαθιά εξερεύνηση του πιο διάσημου πίνακα στον κόσμο, και της επιρροής, του μαγνητισμού και του μυστηρίου που μας δημιουργεί η μεγάλη τέχνη και αποδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητά της. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργης Κοντοπόδης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικά – κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη

Μουσική διασκευή – Σχεδιασμός ήχου: Μαρία Βουμβάκη

Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θωμάς Βούλγαρης

Γιώργης Κοντοπόδης

Ελένη Φίλιππα

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μόνα Λίζα, Τζοκόντα, Λίζα ντε Τζοκόντο!!!

Η γυναίκα με το αινιγματικό χαμόγελο που έχει εμπνεύσει και θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες – μουσικούς, εικαστικούς, ποιητές, συγγραφείς. Το πορτρέτο που έχουν μελετήσει και θα συνεχίσουν να μελετούν πολλοί επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν, να αποκωδικοποιήσουν, την τεχνική αρτιότητα με την οποία ο Λεονάρντο ντα Βίντσι τη ζωγράφισε. Το μυστήριο και οι μύθοι γύρω από το πρόσωπο του μοντέλου, η λατρεία αλλά και η αμφισβήτηση γύρω από ένα έργο τέχνης, το οποίο δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το γνωρίζει, ακόμα κι αν δεν είχε την τύχη να επισκεφθεί το Λούβρο, ενέπνευσαν και τον συγγραφέα Victor Lodato να γράψει αυτό το εξαιρετικό έργο.

Με αφορμή την αληθινή ιστορία της κλοπής του πίνακα από τον Βιντσέντζο Περούτζα τον Αύγουστο του 1911 γράφει ένα σύγχρονο έργο, στο οποίο ενυπάρχουν πολλοί θεματικοί άξονες. Μελέτησε σε βάθος τα πάντα γύρω από τη Μόνα Λίζα και μας γνωρίζει πρόσωπα, εποχές, στιγμές, δημιουργώντας διακριτικά μια διαδρομή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. 

Οι ήρωες του έργου παρελαύνουν με χιούμορ, ευαισθησία, λεπτότητα και ευφυία. Κάθε ένας καταθέτει τη δική του οπτική για τον πίνακα, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Κάποια απ’ αυτές, μπορεί να ταυτίζεται και με τη δική μας, τη δική σας…

Το έργο θα παρουσιάζεται στο Τσάι στη Σαχάρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2015 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

ΨΕΜΑΤΑ

Θεατρικό έργο του Κώστα Δίγκα

Ένα έργο για τον έρωτα, τον χωρισμό, την ελπίδα

Ο καθένας ελεύθερα αποφασίζει το δρόμο του.  Οι ήρωες αυτής της ιστορίας ακολουθούν τον δικό τους.

Μπορεί να  γελάσουμε μαζί τους, να πονέσουμε μαζί τους.

Είναι αστείοι στην καθημερινότητά τους, μα και τραγικοί.

Δεν διαφέρουν από μας. Λένε ψέματα, γελάνε, βρίζουν, πληγώνουν  και πληγώνονται.

Η κρίση και τα προσωπικά τους θέματα, τους έχουν ισοπεδώσει. Μπορούν να κατασπαράξουν, να καταστρέψουν και να μεγαλουργήσουν. 

Είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Σαν εμάς.

Στους Ρόλους: Κώστας Δίγκας Μαρία Βουδούρη

Σκηνοθεσία: Κώστας Δίγκας

Το έργο θα παρουσιάζεται στο Τσάι στη Σαχάρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2015 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Παράλληλα θα συνεχίσει ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ τις παραστάσεις του το ΄΄ Ελεύθερο ζευγάρι ΄΄ του Ντάριο Φο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2015.