Ο θεατρικός οργανισμός ΣΤΙΓΜΗ γιορτάζει 15 χρόνια πορείας στο θέατρο και παρουσιάζει, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, στο Studio Μαυρομιχάλη τις παραγωγές …

Τρελοβγενιώ, της Ινές Κανιατί, Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα, μια παράσταση βασισμένη στο έργο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον και Ε. Χ. Γονατάς– Από την Κρύπτη στο φως με Τρεις μπακιρένιες Δεκάρες, μια σύνθεση του Γιάννη Αναστασάκη με κείμενα του Ε. Χ. Γονατά.

Οι παραγωγές

Τρελοβγενιώ, της Ινές Κανιατί

Η  Τρελοβγενιώ ανέβηκε σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση την άνοιξη του 2003 στο Θέατρο ΣΤΟΑ γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία. Από κει και πέρα παρουσιάστηκε σε πολλά φεστιβάλ της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πρόκειται για μια διασκευή του ομώνυμου αριστουργηματικού έργου της Ιταλογαλλίδας συγγραφέως Ινές Κανιατί, ένα κείμενο που συντάραξε το κοινό και αγκάλιασε η κριτική.

Η υπόθεση

Η Μαρία, μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, «ανοίγει» την ψυχή της στο κοινό. Θέλει να μιλήσει για πρώτη φορά για τη μάνα της, που όλοι την φώναζαν Τρελοβγενιώ. Αλλά σιγά-σιγά μας μιλά για τον εαυτό της και την παιδική της ηλικία σ’ ένα χωριό της Κάτω Ιταλίας.
Ένα θέμα τραγικό, από ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που φέρνει στη σκηνή την ανθρώπινη σκληρότητα και την τρυφερότητα του παιδιού. Ένα μεγάλο ποίημα αγάπης.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη
Διασκευή: Μ. Τσιμά – Γ. Αναστασάκης
Σκηνοθεσία- σκηνογραφική επιμέλεια: Γιάννης Αναστασάκης
Μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος – Αντώνης Λιβιεράτος
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Παίζουν:
Μαρία Τσιμά, Χριστόδουλος Στυλιανού
Στην αρχή της παράστασης ακούγεται η φωνή της Χαράς Αναστασάκη.

Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα

Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον»

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 2009 (Οκτώβριος- Νοέμβριος)  στο θέατρο Αργώ studio και συμμετείχε στις Γ΄ Θεατρικές Συναντήσεις του Δήμου Καλαμαριάς (Μάιος 2010).

Η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!», η οποία βασίζεται στο συνταρακτικό αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» (1929), μας δίνει την αφορμή να φωτίσουμε τη μορφή αυτού του – σχεδόν ξεχασμένου σήμερα – Έλληνα ποιητή και να ανιχνεύσουμε την πορεία των ανθρώπων που καταχωρούνται ως τρελοί, απομονώνονται και ασυλοποιούνται από την υγιή κοινωνία.

Πρόκειται για ένα μονόλογο που απευθύνει ο τρελός ποιητής προς τους υγιείς θεατές. Τον κύριο λόγο έχουν η επιθυμία, ο ερωτικός οίστρος, ο σαρκασμός.

Τραγική είναι για τον Φιλύρα η διαπίστωση ότι δεν είναι τόσο τρελός όσο θα ‘πρεπε, γιατί διαθέτει ακόμη  μνήμη και λογική. Το τελικό κείμενο της παράστασης απαρτίζεται από τις ημερολογιακές σημειώσεις του Φιλύρα, που φωτίζονται μέσα από την ποίησή του.

Συντελεστές:         
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μουσική επιμέλεια: Κωσταντής Σφέτσας
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Δερμιτζάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δανάη Ανεζάκη
                                       
Παίζουν:
Στο ρόλο του  Ρώμου Φιλύρα ο Δημήτρης Κοτζιάς
Παίζουν ακόμα: Ζαχαρούλα Οικονόμου, Κωστής Σειραδάκης

Ε. Χ. Γονατάς – Από την Κρύπτη στο φως με Τρεις μπακιρένιες Δεκάρες, μια σύνθεση του Γιάννη Αναστασάκη με κείμενα του Ε. Χ. Γονατά

Πρόκειται για την καινούργια παραγωγή του θεατρικού οργανισμού «ΣΤΙΓΜΗ», ένα ταξίδι στον περίεργο και θαυμαστό κόσμο του Ε. Χ. Γονατά, σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Ένας άνδρας συναντά τρεις γυναίκες σε μια κρύπτη (έναν παράδοξο κήπο με καραμελωμένα μήλα). Μαζί αναζητούν και βρίσκουν στην άκρη το φως. Με τρεις μπακιρένιες δεκάρες, με λέξεις και με στίχους.

Μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Ε. Χ. Γονατά.

Συντελεστές:
Σύνθεση κειμένου παράστασης: Γιάννης Αναστασάκης                                                     
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικό-κοστούμια: Κελλυ Βρεττού
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Παίζουν:      
Χριστόδουλος Στυλιανού, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Ελένη Κούστα, Σοφία Δερμιτζάκη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη, 19.00: Ε. Χ. Γονατάς
Τετάρτη, 21.15: Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα
Πέμπτη, 21.15: Ε. Χ. Γονατάς
Παρασκευή, 21.15: Ε. Χ. Γονατάς
Σάββατο, 19.00: Τρελοβγενιώ
Σάββατο, 21.15: Ε. Χ. Γονατάς         
Κυριακή, 19.00: Τρελοβγενιώ
Κυριακή, 21.15: Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα