Η Maya Matilda Carroll είναι παλιά γνώριμη του Κινητήρα καθώς βρέθηκε 2 φορές ως καλεσμένη resident artist, το 2009 και το 2010. Στα πλαίσια μάλιστα του δεύτερου residency συνεργάστηκε με την Αντιγόνη Γύρα και παρουσίασε το σόλο «Gone» στο City Cabaret-British Council στη Σόφια, Βουλγαρία.

Επιστρέφει, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ενιαίας, παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πολιτικές πολέμου του καιρού μας, και προσφέρει αφιλοκερδώς για την ενίσχυση του στούντιο του Κινητήρα δύο σεμιναριακά μάθηματα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου όπου οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν το σώμα ως μέσο/ εργαλείο. Επιπλέον, στις 17 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει μια σόλο αυτοσχεδιαστική παράσταση πάνω στις ιδέες του εργαστηρίου «The instrument», το οποίο έχει ιδρύσει μαζί με τον Roy Carroll.

Το «The Instrument» είναι ένα εργαστήριο για όσους ασχολούνται με την κίνηση και το χορό αλλά και τους χορευτές που επιθυμούν να τελειοποιήσουν την ποιότητά τους στη διάρκεια μιας performance. Προσφέρει μια μεγάλη και πλούσια εξερεύνηση μέσα από τις αισθήσεις, τη διάρθρωση της κίνησης στο χώρο, το χρόνο και τη φαντασία. Η στάση «το σώμα ως μέσο» υποδηλώνει βαθιά αντίληψη και πειραματισμό. Παρατηρώντας το σώμα με τις ικανότητές του για απαλότητα και δύναμη, θα επιτρέψουμε στην πληθώρα συστημάτων του να μας καθοδηγήσουν και να δημιουργήσουν σε συγχρονισμό με το όραμά μας, την προοπτική και τη λογική μας. Αυτοσχεδιάζοντας με τη μορφή, το ρυθμό, την αφή και την αντήχηση, η ατομική και αυτο-στοχαστική εγρήγορση μεγαλώνει, είτε δουλεύοντας μόνος ή σε ζευγάρια. Τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στη σύνθεση σε πραγματικό χρόνο και την καθοδήγηση των συμμετεχόντων να αφουγκραστούν και να δεσμευτούν με την κατάστασή τους κατα τη διάρκεια μιας performance.

Η Maya Matilda Carroll είναι χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα με έδρα το Βερολίνο. Η ανεξάρτητη εργασία της ξεκίνησε το 2004 στο Ισραήλ και συνεχίζει στην Ευρώπη από το 2005 σε κρατικά θέατρα, ανεξάρτητους και εναλλακτικούς χώρους. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με BATSHEVA Company, Lara Barsacq, Arkadi Zeides, Sasha Waltz, Julyen Hamilton κ.ά. Το έργο της Maya εξελίσσεται από την ένταση και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ενώ προβληματίζεται με τις ριζικές ανθρώπινες συνθήκες και σχέσεις. Ήχοι, εικόνες, ποίηση και μουσική μιλούν μέσα από το σώμα και ανιχνεύουν λεπτομέρειες, κυνηγώντας την ομορφιά και την επιβίωση. Το 2011 η Maya εγκαινίασε το μέσο- μια καλλιτεχνική δομή για την ανεξάρτητη και συλλογική εργασία της με τον συνθέτη Roy Carroll. Ενώ δημιουργεί χορευτικά κομμάτια, έργα  και περιοδείες, η Μάγια οδηγεί ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια στο Βερολίνο και στο εξωτερικό, σε τακτική βάση. Η χορογραφική σύνθεση και γλώσσα της διερευνώνται συνεχώς και μοιράζονται στην τάξη της.

Ο Roy Carroll είναι συνθέτης και μουσικός. Γεννήθηκε στο Δουβλίνο και  ζει στο Βερολίνο, κάνοντας παραστάσεις, ηχογραφήσεις και συνθέσεις. Η τρέχουσα δουλειά του εξερευνά τη σωματικότητα της μουσικής μέσα από κινητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ υλικών, όπως αντικείμενα που παράγουν ήχο, το κινούμενο σώμα, η ακουστική χώρων ακόμα και η αστάθεια αντιλαμβάνεται ως δημιουργικό προνόμιο. Η συνθετική του δουλειά είναι παρόμοια εστιασμένη, αλλά με κάποιο έμφαση και στην επανάληψη. Ο Roy συνεργάζεται εκτενώς με τη Maya Matilda Carroll/ The Instrument από το 2006.

Η πρώτη δημιουργία τους ως ομάδα The instrument ήταν το Magic Valley το 2011, σε συνεργασία με τη Sandra Lolax (χορεύτρια) και την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Sarah Marguier. Το Magic Valley θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2014 στο Τελ Αβίβ και την Άκρα (με την υποστήριξη του Goethe Institute) και στη Σμύρνη, Τουρκία τον Απρίλιο του 2015.

Άλλα έργα της ομάδας έχουν πραγματοποιηθεί και περιοδεύσει στην Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ιρλανδία), τη Βραζιλία, τον Καναδά και το Ισραήλ. Τέλος, το έργο τους While House (2014) θα παρουσιαστεί στο Curtain -Up φεστιβάλ στο Τελ-Αβίβ το Νοέμβριο του 2014.

www.theinstrument.org

photo: Eleni Taxeri