Την ετήσια συναυλία της Χορωδίας τους θα πραγματοποιήσουν οι «Μικροί Μουσικοί», το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 7μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.

Στην εκδήλωση, η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τα παιδιά θα  ερμηνεύσουν τραγούδια της Άνοιξης. Στο πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τραγούδια και μελοποιημένα ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως οι Π.Κούκος, Μπ.Κανάς, Κ.Κριτσωτάκης, L.Delibes, Z.Kodaly, B.Britten, R. Schumann κ.α.

Oι «Μικροί Μουσικοί» καλούν μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν μαζί το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς με ανοιξιάτικες μελωδίες.

Λίγα λόγια για τους Μικρούς Μουσικούς

Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών, έχει στόχο να προσφέρει υποτροφίες για μουσικές σπουδές σε  ταλαντούχα παιδιά των οποίων οι οικογένειες  αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης το 2013 και συνεχίζει με τη θερμή υποστήριξη της Alpha Bank.

Η είσοδος στο πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας 6-13 ετών. Οι υποτροφίες δίνονται με βάση κριτήρια που συνδυάζουν την κλίση στη μουσική με τις ειδικές οικονομικές συνθήκες της εποχής, καλύπτοντας από 50%-100% του ετήσιου κόστος των διδάκτρων κάθε μαθητή. Οι μικροί υπότροφοι επιλέγονται μετά από ακροάσεις που πραγματοποιούνται από έμπειρους μουσικούς παιδαγωγούς στο χώρο του Ωδείου Αθηνών.

Λίγα λόγια για το Ωδείον Αθηνών

Το Ωδείον Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και είναι το αρχαιότερο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας.

Στον σχεδόν ενάμιση αιώνα λειτουργίας του, στο Ωδείον Αθηνών σπούδασαν ή δίδαξαν μουσικές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας όπως ο Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αλεξάνδρα Τριάντη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λουκάς Καρυτινός, ο Δημήτρης Σγούρος και πολλοί άλλοι.

Αλλά και στον τομέα της Δραματικής Τέχνης, το Ωδείον Αθηνών προσέφερε πολλά από το 1871 μέχρι σήμερα, μέσα από τη λειτουργία της πρώτης και αρχαιότερης Δραματικής Σχολής της χώρας, στην οποία δίδαξαν κατά καιρούς επιφανείς θεατράνθρωποι, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Δημήτρης Μυράτ κ.ά., παράδοση που συνεχίζεται επάξια ακόμα και σήμερα.

Το Ωδείον Αθηνών στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του αρχιτέκτονα-καθηγητή Iωάννη Δεσποτόπουλου, που υπήρξε μαθητής του Walter Gropius στη Bαϊμάρη και αποτελεί το μόνο τμήμα της μεγαλόπνοης σύνθεσής του για το Πνευματικό Kέντρο της Aθήνας το οποίο κατασκευάστηκε. Η σύνθεση κέρδισε το πρώτο βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1959 και ανήκει στις κορυφαίες εκφράσεις του ριζοσπαστικά μοντέρνου πνεύματος του Bauhaus. 

Το Ωδείον Αθηνών, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες την περίοδο αυτή ώστε το σημαντικό αυτό κτίριο, που παραμένει ημιτελές, να ολοκληρωθεί και να αποκτήσει τη θέση και αίγλη που του αξίζει στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, με την βοήθεια της πολιτείας, εθνικών, κοινοτικών αλλά και ιδιωτικών πόρων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

3 Μέρη από τη Messe Brève του Léo Delibes

Kyrie

Gloria

O Salutaris

2 κανόνες

Su cantemo – Antonio Caldara

La chasse

 

3 τραγούδια του Zoltán Kodály

Buns for Jenny

The River

Farmer Jakob

2 τραγούδια για τον κούκο

L’inverno è passato – S. H. Wunsch

Cuckoo – Benjamin Britten

2 τραγούδια του Περικλή Κούκου

Ντούκου ντούκου μηχανάκι  (ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης)

Ο παππούλης   (ποίηση: Βασίλης Ρώτας)

1 τραγούδι για το αεράκι του  Μπάμπη Κανά

Τί γυρεύεις αεράκι   (ποίηση: Γιώργης Κρόκος)

2 τραγούδια για την Άνοιξη

Mailied   –  R. Schumann

Ταραντέλλα –  Κωστής Κριτσωτάκης  (ποίηση: Αγαθή Δημητρούκα)

Διδασκαλία-Διεύθυνση: Χριστίνα Μιχαλάκη

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Προγράμματος Μικρών Μουσικών: Καλλιόπη Γερμανού