Το μουσικό σύνολο Trio Unisono, υιοθετώντας ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει σπάνια έργα προκλασικών, κλασικών και νεωτερικών συνθετών από την παγκόσμια μουσική δωματίου και τζαζ ή μεταγραφές και διασκευές γνωστών κομματιών, με νέα οπτική αφαίρεσης και ισότιμου διαλόγου ανάμεσα στα όργανα, παρουσιάζει το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» τέσσερα σύγχρονα έργα συνθετών του 20ού αιώνα, καθώς και ένα έργο ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του ρομαντισμού, του Fréric Chopin:

-Το «Μαντείο στους Δελφούς» (1994) του Ντίνου Κωνσταντινίδη (1929-)  χαρακτηρίζεται  ως μουσική ζωγραφιά. Αποτελεί μέρος ευρύτερης μελέτης στους ήχους της σύγχρονης  μουσικής και είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, στους  συναδέλφους  από το Μίσιγκαν του Verdher Trio.

-Το «Τρίο για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο» (1996) του Gian Carlo Menotti (1911-2007), βραβευμένου με Pulitzer στο Μουσικό Δράμα, κινείται σε φελινική ατμόσφαιρα, με μουσικές αναφορές στους κλάουν και στην ερωτική εξομολόγηση.

-Το «Τρίο σε Ντο» του πολυβραβευμένου μουσικού Marcel Chyrzynski (1971-) έχει παρουσιαστεί από τo Trio Unisono σε πρώτη εκτέλεση για την Ελλάδα και συνιστά ένα έργο στο οποίο τα καινοτόμα στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά με παλιότερες φόρμες.

-Η Romanza από τη Σουίτα «Αλογόμυγα» είναι έργο του Dimitr Schostakovich (1906-1975) για την ομώνυμη ταινία, η οποία εκτυλίσσεται στην εποχή του Garibaldi στην Ιταλία, με το συνθέτη να ακροβατεί ανάμεσα στο συναίσθημα και τη μυθιστορηματική αφήγηση.

-Τέλος, το «Trio op.8», έργο του Frédéric Chopin (1810-1849) που συνέθεσε το 1829 σε ηλικία μόλις 19 χρόνων, φανερώνει το πιανιστικό φαινόμενο που ακολούθησε. Τα πολωνικά μοτίβα μεταμορφώνονται από τον Chopin σε λαμπερά ηχοσυστήματα, που προαναγγέλλουν τα πασίγνωστα κοντσέρτα Ι και ΙΙ για πιάνο και ορχήστρα.

Βιογραφικό Trio Unisono

Το Μουσικό Σύνολο Trio Unisono ιδρύθηκε το 2000 στη Θεσσαλονίκη από καταξιωμένους μουσικούς και παιδαγωγούς. Η Μαρία Μποζένα Σουέρεφ παίζει βιολί και βιόλα. Σπούδασε στην Πολωνία και την Ιταλία. Μετά από δεκάχρονη  σταδιοδρομία  στο εξωτερικό, υπηρέτησε στα πρώτα βιολιά της Κ.Ο.Θ. Η Πόλα Σμιθ – Διαμαντή ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο κλαρινέτο στις Η.Π.Α. και, παράλληλα  με τις εμφανίσεις ως σολίστ, κατείχε μόνιμη θέση στην Κ.Ο.Θ. και στο Κ.Ω.Θ. Η Ναταλία Μούρτζου, μετά τις σπουδές στη Μολδαβία,  έχει διακριθεί ως πιανίστα και δίδαξε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.