Η Σοφία Βγενοπούλου και η ομάδα Grasshopperπαρουσιάζουν την πρώτη τους μουσική παράσταση, που γράφτηκε ειδικά για τη Στέγη από τον Λένο Χρηστίδη και φέρει τον τίτλο “Το τρένο”.

 

Ένα αστείο αλλά και αιχμηρό έργο για την περιπέτεια της ενηλικίωσης, γραμμένο από τον ταλαντούχο Έλληνα συγγραφέα Λένο Χρηστίδη, με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου.

 

Ένα τρένο. Ράγες. Έξι επιβάτες. Έξι ιστορίες. Σε παράλληλες ράγες. Που διασχίζουν τις φλεγόμενες πόλεις. Εικόνες εξέγερσης. Εξωτερικής και εσωτερικής. Προορισμοί. Επώδυνοι αλλά απαραίτητοι για την ενηλικίωση.

 

Έξι έφηβοι σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

 

Στην τρίτη κατά σειρά συνεργασία της με τη Στέγη στον τομέα του εφηβικού θεάτρου, η πεπειραμένη Σοφία Βγενοπούλου με τη Grasshopperανανεώνεται προτείνοντας για πρώτη φορά μια μουσική παράσταση: Το τρένο του Λένου Χρηστίδη που γράφτηκε ειδικά για τη Στέγη, ανεβαίνει από το Νοέμβριο 2013 έως και το Μάιο 2014.

 

Τι κοινό έχουν ένας φανατικός θαυμαστής του Τζάστιν Μπίμπερ με μια κοπέλα που τραγουδάει φανατικά τον εθνικό ύμνο; και πώς βρέθηκαν στο ίδιο βαγόνι με έναν επίδοξο φωτογράφο; Πώς συνδυάζεται μια τούρτα γενεθλίων με ένα νυφικό φόρεμα; και ένα λουλούδι με ένα τσιγάρο; Τι ρόλο διαδραματίζει ένα μυστήριο τρένο-DJ που παίζει για τους επιβάτες πασίγνωστα ροκ τραγούδια; Και ποιος από όλους τους κουβαλά μαζί του ένα όπλο; Τέτοιους και άλλους γρίφους θέτει το νέο έργο του Λένου Χρηστίδη, επιχειρώντας να λύσει το μεγάλο γρίφο, το γρίφο της ζωής. Το τρένο ανεβαίνει ως ένα εναλλακτικό, σουρεαλιστικό μιούζικαλ για το δύσκολο όσο και συναρπαστικό ταξίδι προς την ενηλικίωση, επενδυμένο με δημοφιλείς ροκ επιτυχίες που συντονίζονται με την εφηβική ψυχή. Η μουσική και ο χορός γίνονται το όχημα έκφρασης των πιο μύχιων σκέψεων και των πιο ανομολόγητων επιθυμιών της εφηβείας. Μία ακόμα καινοτομία: στην συγγραφική διαδικασία του Τρένου συμμετείχαν οι ίδιοι οι έφηβοι, συγκεκριμένα η θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου, με την συνεργασία της οποίας γράφτηκε και παρουσιάστηκε μια πρώτη μορφή του έργου στα πλαίσια του 3ου φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου τον περασμένο Μάιο. Έτσι με την επιλογή μιας παράστασης από το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ως κύρια παράστασή της, η Εφηβική Σκηνή της Στέγης αποκτά νέα δυναμική, και υιοθετεί μία πολύ επιτυχημένη πρακτική που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στο εφηβικό θέατρο και η οποία έχει καρποφορήσει σημαντικά θεατρικά έργα για έφηβους.

 

O Λένος Xρηστίδης γεννήθηκε το 1968 στη Φραγκφούρτη της τότε Δυτικής Γερμανίας από Έλληνες γονείς. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Αθήνας (τμήμα Ψυχολογίας). Έχει γράψει τα: Bororó (μυθιστόρημα) 1995, Τα Χαστουκόψαρα (μυθιστόρημα) 1997, Ο Τυχερός Αριθμός Του Δόκτορος Μπου Και Άλλα Καλοκαιρινά Παραμύθια (διηγήματα) 1998, Ψυχ (μυθιστόρημα) 2000, Διακοπές στη Χέλλαντ (μυθιστόρημα) 2001, Λοστρέ (μυθιστόρημα) 2003, Μόνολογκ (μυθιστόρημα) 2008. Επίσης τα θεατρικά έργα: Ωραία Φάση, που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1996 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή· Δυο Θεοί: Το Τέλος Του Κόσμου Σε Τέσσερις Πράξεις, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, το Μάρτιο του 1999, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και τιμήθηκε με το Βραβείο Δραματουργίας «Κάρολος Κουν» το 2000· Amazing Thailand που παρουσιάστηκε από το ΚΘΒΕ, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με τον τίτλο Η Ωραία Ταϊλάνδη, το Μάρτιο του 2005, σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη. Τέλος, συνεργάστηκε στη συγγραφή του ιστορικού μυθιστορήματος: Ο ΠΑΓΟΣ ή Πώς να Απολαμβάνετε Τα Αγαθά Του Καπιταλισμού Χωρίς Να Χάνετε Από Τα Μάτια Σας Το Στρατηγικό Όραμα Της Αταξικής Κοινωνίας των Ξένου Μάζαρη – Στράτου Μπουλαλάκη (1998).

 

Κείμενο: Λένος Χρηστίδης

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Σκηνικά και Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη

Επιμέλεια Κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασσιμάτης

Βίντεο: Κώστας Χαϊδαλής

Μουσική επένδυση: Γιάννης Παπαγκίκας

Δραματουργική Συνεργασία και επιμέλεια εκπαιδευτικού πακέτου: Κατερίνα & Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Βοηθός Σκηνοθέτη και Συντονισμός Παραγωγής: Κατερίνα Σκουρλή

Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Φρυδά, Γιάννης Νιάρρος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Μιχάλης Πανάδης, Νατάσα Παπανδρέου, Χαρά Ιωάννου

 

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

 

Παραστάσεις πρωινές για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απογευματινές για το κοινό.Συμβουλευθείτε το site της Στέγης για το πλήρες πρόγραμμα παραστάσεων.

 

Εκτός από το Τρένο του Λένου Χρηστίδη, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης εντάσσονται άλλες τρεις παραστάσεις που ανέβηκαν πέρυσι στο Τρίτο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τις εφηβικές ομάδες που τις δημιούργησαν.

 

Πρόκειται για τις παραστάσεις:

Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα της Γεωργίας Μαυραγάνη (14-15 Δεκεμβρίου 2013)

Η παράσταση του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α Αθήνας (18-19 Ιανουαρίου 2014)

Οι παππούδες του Ρόρυ Μαλάρκυ (15-16 Φεβρουαρίου 2014)