Με φρέσκιες ιδέες, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, πληθώρα παραγωγών και στόχο την αύξηση της προσέλευσης νεαρότερων

ηλικιών στο θέατρο την προσεχή θεατρική σεζόν, η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ ανεβάζει ταχύτητες κόντρα στη δυσπραγία των καιρών.

Ένα καινούργιο βαγόνι, το NEW WAGON, προστίθεται στον συρμό και αφιερώνεται σε δημιουργίες νέων καλλιτεχνών.

Το ήδη υπάρχον WAGON-BAR χρησιμοποιείται φέτος και ως θεατρικός χώρος ενώ συνεχίζεται η ήδη επιτυχημένη λειτουργία της Παιδικής Σκηνής, των παραστάσεων του Θεατρικού Βαγονιού, του Μουσικού Βαγονιού Orient Express και του Wagon-Restaurant.

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη θεατρική περίοδο 2010-2011 είναι οι εξής:

Θεατρικό Βαγόνι

Α) Το κολιέ της Ελένης της Carole Fréchette

Από  Παρασκευή 12 Νοεμβρίου – μέχρι  Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Για 2η συνεχή χρονιά συνεχίζεται η θεατρική παράσταση της πρωτοεμφανιζόμενης στην Ελλάδα γαλλόφωνης Καναδής συγγραφέως, Carole Fréchette, «Το Κολιέ της Ελένης». Η παράσταση έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τους θεατές και τα ΜΜΕ και θεωρήθηκε μία από τις πλέον επιτυχημένες της περσινής θεατρικής σεζόν.

Η Ελένη, μία γυναίκα από τη Δύση, που συμμετέχει σ’ ένα συνέδριο σε μια ζεστή και χαοτική πόλη της Μέσης Ανατολής, χάνει ένα μικρό κολιέ με άσπρες πλαστικές πέρλες. Σε μία τρελή αναζήτηση, ψάχνει αυτό το ταπεινό και εύθραυστο αντικείμενο στους πολυσύχναστους και δαιδαλώδεις δρόμους της πόλης.

Ο Ναμπίλ, ένας ταξιτζής, είναι ο οδηγός και προστάτης της σ’ αυτή την ξέφρενη κούρσα. Πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδρομή γνώσης και συνειδητοποίησης μέσα από την οποία προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη μετατόπισης από το ανώφελο «εγώ» στο δημιουργικό «εμείς», που τόσο απουσιάζει στην εποχή μας.

Μέσα από την κατανόηση του άλλου, που μιλάει άλλη γλώσσα και έχει άλλη νοοτροπία αλλά βιώνει τα ίδια αισθήματα απώλειας, μοναξιάς και αγιάτρευτου πόνου, μπορούμε να μετακινηθούμε ως προς τις αντιλήψεις μας, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους φόβους και τις αμφιβολίες μας και να αποδεχτούμε τις προσωπικές μας απώλειες.

Γραμμένο το 2001 στη Βηρυττό και μεταφρασμένο ήδη στα γερμανικά,  πορτογαλικά και αγγλικά, το εξαιρετικά επίκαιρο αυτό έργο αντλεί τη θεματολογία του από την καθημερινότητα της Μέσης Ανατολής αναδεικνύοντας την παγκόσμια, πλέον, ηθική και κοινωνική απαίτηση για ισότητα και ειρήνη.

Είναι ένα «μαργαριτάρι» ανθρωπισμού, γεμάτο συγκίνηση και αισιοδοξία που οδηγεί τον Βορρά να δει τον Νότο, τη Δύση να δει την Ανατολή, τις αντιθέσεις, τις αντιφάσεις τους αλλά και το παντοδύναμο κοινό στοιχείο τους που είναι η ανθρώπινη υπόσταση.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη, Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη, Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα, Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βίντεο τέχνη: Μαριάννα Στραπατσάκη, Βοηθός σκηνοθέτης: Αλκυώνη Βαλσάρη, Μοντάζ – ειδικά εφφέ: Γιώργος Νικόπουλος

Πρωταγωνιστούν
Τατιάνα Λύγαρη, Βαγγέλης Ρόκκος, Ανατολή Αθανασιάδου

Παραστάσεις
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ.
& Κυριακή στις 7 μ.μ.

Τιμές Εισιτηρίων
20 € (ολόκληρο), 16 € (φοιτητικό)

Β) «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 μέχρι το τέλος της σεζόν

Πώς μπορεί μια τόσο κοινή ερώτηση να περικλείει χρονικά την εξέλιξη ολόκληρης της ζωής δύο γυναικών από τα 8 έως τα 88 τους χρόνια;

Πρόκειται για ένα σημαντικό διαχρονικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, γραμμένο το 1996, με επιτυχημένη πορεία σε πολλά θέατρα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, της γνωστής ηθοποιού – συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωάννου.

Πρωταγωνιστούν
Λεμονιά Γιανναρίδου, Μαρίνα Πολυμέρη

Παραστάσεις
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ.
& Κυριακή στις 7 μ.μ.

Τιμές Εισιτηρίων
20 € (ολόκληρο), 16 € (φοιτητικό)

Παιδική Σκηνή – Θεατρικό Βαγόνι: «Μυστήριο στο Τούνδρα Εξπρές» του Πέτρου Χατζόπουλου

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα : Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος της σεζόν

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έναρξη της Παιδικής Σκηνής της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ το 2008, εντάσσοντάς την ανάμεσα στις πιο ποιοτικές παιδικές σκηνές της Αθήνας.

Για τη φετινή σεζόν 2010-2011, ακολουθώντας τα χνάρια της μεγάλης παράδοσης των αστυνομικών της Αγκάθα Κρίστι, το καινούργιο θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους θεατές «Μυστήριο στο Τούνδρα Εξπρές», κομμένο και ραμμένο για το χώρο της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, υπογράφει ο Πέτρος Χατζόπουλος.

Ο συγγραφέας – βραβευμένος με το Α΄ Κρατικό Βραβείο και το Α΄ Βραβείο Κύκλου Παιδικού Βιβλίου για το μυθιστόρημά του Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ – δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας  Έλληνα πεζογράφο, Αύγουστο Κορτώ.

Με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών, Κορνήλιο Κρικ (τον διασημότερο σκίουρο-ντετέκτιβ του κόσμου), την αλλοπαρμένη πυγολαμπίδα βοηθό του, Μάρθα κι ένα καστ αξέχαστων χαρακτήρων, το έργο μας χαρίζει στιγμές σασπένς και ξεκαρδιστικής κωμωδίας και μιλάει για την απληστία, την αγάπη και το συναρπαστικό κυνήγι της αλήθειας.

Παράλληλα, τα παιδιά βιώνουν μοναδικές εμπειρίες ως ταξιδιώτες στα αυθεντικά βαγόνια του Τρένου στο Ρουφ με τον μηχανισμό κίνησης, την έκδοση εισιτηρίων του τρένου, την επίσκεψη στο Wagon-Restaurant και στο πωλητήριο του θεάτρου με τα μικρά σουβενίρ τρένων και άλλα ευχάριστα απροσδόκητα!

Ένας θίασος ταλαντούχων πεπειραμένων ηθοποιών υποδύονται τους χαρακτηριστικούς ρόλους του έργου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη, Σκηνικά – κοστούμια: Ντόρα Λελούδα, Δανάη Κουρέτα, Χορογραφίες : Ζωή Χατζηαντωνίου, Sound design : Μηνάς Εμμανουήλ 
Βοηθός σκηνοθέτης: Αλκυώνη Βαλσάρη

Παίζουν
Τίνα Γιωτοπούλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Γιάννης Διαμαντής, Παναγιώτης Κλίνης, Κωστής Κορωναίος, Μαρία Μπενάκη

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 3.00 μ.μ. & Κυριακή στις 11.00 π.μ. και 3.00 μ.μ.

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή στις 10.00 π.μ.

Τιμές εισιτηρίων
16 € (κοινό), 10 € (σχολεία)

WAGON-BAR

«Το Γαϊδουροκαλόκαιρο» της Lucy Maurice

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα : Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 μέχρι το τέλος της σεζόν

Το θεατρικό έργο «Το Γαϊδουροκαλόκαιρο» της αγγλίδας συγγραφέως Lucy Maurice παρουσιάζεται στο Wagon-Bar της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ. Το παλιό ξύλινο φορτηγό βαγόνι με την μοναδική πατίνα του χρόνου, το οποίο χρησιμεύει ως χώρος υποδοχής των θεατών, εγκαινιάζεται τώρα από την Τατιάνα Λύγαρη και ως θεατρική σκηνή.

Ταυτόχρονα διατηρεί, λόγω της διαδραστικότητας της παράστασης, και την κύρια χρήση του ως bar, όπου οι θεατές μπορούν να παραγγέλνουν τα ποτά τους στις 2 ηθοποιούς – σερβιτόρες και να τα απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η Ανατολή Αθανασιάδου ως Λόρα και η Μαρίνα Πολυμέρη ως Στέφη σερβίρουν ποτά και αχνιστούς καφέδες στους βιαστικούς ταξιδιώτες του σιδηροδρομικού σταθμού αλλά και στους θεατές του Wagon-Bar του Τρένου-Θεάτρου. Μοιράζονται μαζί τους, ενώ υποδύονται 8 διαφορετικούς ρόλους, τους φόβους και τις αποτυχίες τους, τις ελπίδες και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους, τις λανθασμένες επιλογές και τις εξαρτήσεις τους ψάχνοντας μία διέξοδο στη μίζερη ζωή τους, μια ανάσα, μια φωτεινή ημέρα, ένα τελευταίο μικρό καλοκαιράκι στην αδιέξοδη ζωή τους.

Τι θα συμβεί όμως, όταν ένα ήσυχο κυριακάτικο απόγευμα στο πολυσύχναστο καφέ του σιδηροδρομικού σταθμού η μηχανή του καπουτσίνο σπάσει;

Το έργο, γεμάτο χιούμορ και ευαισθησία έχει τίτλο στο πρωτότυπο Indian Summer. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Upstairs του Landor Theatre του Λονδίνου το 1996, έχει παιχτεί σε Αγγλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και έχει λάβει το 1ο βραβείο καλύτερου έργου και βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Pahiatua το 2002.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς, Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη, Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου, Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτης: Αλκυώνη Βαλσάρη

Πρωταγωνιστούν
Ανατολή Αθανασιάδου, Μαρίνα Πολυμέρη

Παραστάσεις
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.30 μ.μ.

Γενική Είσοδος: € 16 (με ένα ποτό)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ Orient Express

A). «ΒΕΡΜΟΥΤ SONGS»

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 μέχρι το τέλος της σεζόν

Εμπνευσμένη από τη δεκαετία του ’60 είναι η νέα μουσική παράσταση με τίτλο «Βερμούτ Songs» που παρουσιάζει η Τατιάνα Λύγαρη με τους συνεργάτες της στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express. Μια δεκαετία τολμηρή, δημιουργική, ανθρώπινη και 100% νεολαιίστικη.

Μια δεκαετία με αγώνες, οράματα και συνθήματα, αλλά ταυτόχρονα και με μία υπερβατική ευφορία. Μια ευφορία των ξέφρενων parties, της πολιτικής συνειδητοποίησης αλλά και του ρομαντικού έρωτα με το βερμούτ – το must ποτό της δεκαετίας – να κυλάει στις φλέβες όλων.
Σήμερα, στο άνοιγμα της νέας δεκαετίας πίνοντας το ίδιο ποτό  – αλλά με άλλη ονομασία πια – αναζητούμε τη χαμένη αυτή ευφορία μέσα από τις μελωδίες και τα τραγούδια που αγάπησαν οι μεγαλύτεροι και ακούν με πάθος οι νεώτεροι.

Συντελεστές
Μουσική επιμέλεια : Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, Σκηνοθετική επιμέλεια : Τατιάνα Λύγαρη
Χορογραφίες : Ζωή Χατζηαντωνίου, Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Τραγουδούν
Θανάσης Βλαβιανός και Δανάη Κατσαμένη

Παίζουν οι μουσικοί
Ανδρέας Σταματόπουλος (πιάνο), Απόστολος Θεοδοσίου (κιθάρα), Θανάσης Βλαβιανός (μπάσο) και Δημήτρης Βαρζαμπετιάν (κρουστά).

Παραστάσεις
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30 μ.μ.
& Κυριακή στις 8.00 π.μ.

Γενική Είσοδος: € 20
 

Β) Κυριακάτικα Μεσημέρια στο ORIENT EXPRESS»

ΕΝΑΡΞΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011, Κάθε Κυριακή  στις 12.00 μ.μ.

Σε συνέχεια των επιτυχημένων λογοτεχνικών συναντήσεων που καθιερώθηκαν  στο θέατρό μας τα τελευταία 3 χρόνια, τη φετινή σεζόν σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων συναντιούνται ανά ζεύγη και συζητούν με τους «επιβάτες» του Orient Express για την αναγκαιότητα της Τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.  Μια χρήσιμη τοποθέτηση των ανθρώπων της διανόησης στο πλαίσιο της εξαφάνισης των ηθικών και πολιτιστικών αξιών των σύγχρονων κοινωνιών μας.
Τα «Κυριακάτικα Μεσημέρια» φιλοξενούνται στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ και συνοδεύονται όπως πάντα από φαγητό και ένα ποτήρι κρασί.

NEW WAGON

«ΤΑ 12 ΚΟΥΠΕ»
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Στο New Wagon, το νέο βαγόνι που προστίθεται φέτος στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, οργανώνεται για πρώτη φορά ένα πρωτοποριακό project με  τίτλο Τα 12 Κουπέ. Δώδεκα νέοι καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, μουσικοί, video-artists, εικαστικοί, χορογράφοι κλπ.) καλούνται να οργανώσουν ο καθένας σε ένα από τα 12 κουπέ του βαγονιού τη δική τους «ιδιωτική» παράσταση σε μικρές ομάδες θεατών.

Παραστάσεις
από Πέμπτη 5 Μαΐου έως Κυριακή 15 Μαΐου 2011 & για 10 μόνο παραστάσεις