Το μικρό “παιδί’ μεγαλώνει. Ισορροπεί, αγναντεύει θάλασσες και βουνά, πετάει βότσαλα αναταράσσοντας τα νερά, αφουγκράζεται. Νέες ιδέες. Που αξίζει να διαδοθούν. Το δεύτερο TEDx της Κρήτης, θα είναι εδώ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τίτλο «Beyond the walls».

Πριν από ένα χρόνο εκατοντάδες ζευγάρια μάτια κοίταζαν και άκουγαν μέσα από λαμπερές δεξαμενές με νερό. Μια σκηνή, ένα κόκκινο χαλί κι ένα μεγάλο ‘Χ’. Τα ψάρια του ενυδρείου Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος ήταν εκεί απαρτία στο πρώτο TEDxHeraklion. Με θέμα «Crossroads-Σταυροδρόμια» εκπληκτικοί ομιλητές, μουσικοί, καλλιτέχνες έδωσαν το στίγμα τους, συναντήθηκαν, μας ταξίδεψαν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε σε αυτό το έξυπνο video infographic.

Το 2015 μας φέρνει μπροστά σε τείχη: που επιζητούν να εξερευνηθούν και να προσπελαστούν. Με σήμα κατατεθέν τα ενετικά τείχη της πόλης μας, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Ένα βήμα «Πέρα από τα τείχη». 

Γι’ αυτό επιλέξαμε το θέμα της φετινής διοργάνωσης, να είναι ‘Beyond the walls’.

Γεωγραφικά τείχη αλλά και προσωπικά, προκαταλήψεις, εμπόδια, τείχη πέτρινα αλλά και ιδεολογικά. Κάτι νέο και υπέροχο έρχεται έξω από τα τείχη. Κάτι καινοτόμο, ‘δικό μας’ ψάχνει τρόπο να βγει έξω από αυτά, να σπάσει τα τείχη, να διαδοθεί παντού.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πύλη Ιησού, στις 14 Ιανουαρίου, ακούστηκαν τα πρώτα λόγια σχετικά με τη φετινή διοργάνωση. Η ομάδα του TEDxHeraklion 2015, υπεύθυνοι από την εφορία Αρχαιοτήτων, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, τοπικοί φορείς, όλοι, μας πήγαν με το λόγο τους, λίγο πιο μακριά.

Γιατί στο φετινό TEDxHeraklion περάσαμε άλλο ένα τείχος: πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια διοργάνωση TEDx που συνεργάζεται με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Ηρακλείου, ως στρατηγικός συνεργάτης, και η Περιφέρεια Κρήτης ως ένθερμος υποστηρικτής μας καλούν να δούμε τα τείχη ως τμήμα της ιστορίας μας αλλά και πέρα από αυτά.

Η συνέντευξη τύπου απογειώθηκε από τον εκπληκτικό Γιώργο Δενδράκη με το The Art Of Cocktail που μας ζέστανε με τα ευφάνταστα πουγκάκια μπαχαρικών σε ζεστό κρασί.

Το καινούριο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα ανοίξει για πρώτη φορά, επίσημα, τις πόρτες του στο ευρύ κοινό του TEDxHeraklion 2015. Ένας χώρος-γέφυρα, μέσα στα τείχη της πόλης μας, στη ‘σκιά’ του Νίκου Καζαντζάκη, που αναμένεται να φιλοξενήσει μια ποικιλία αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων.

Στη συνέντευξη τύπου, ο επιμελητής του TEDxHeraklion, Ιωάννης Ηλιάδης, αποκάλυψε τους πρώτους τρεις ομιλητές της φετινής διοργάνωσης.

Ο πρώτος ομιλητής μας, έρχεται από την παγωμένη Σουηδία κι εξειδικεύεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού πόλεων και τουριστικών προορισμών. Πρόκειται για τον καταξιωμένο επαγγελματία του destination branding Julian Stubbs, που αριθμεί συνεργασίες με διεθνείς πελάτες: από την εταιρεία παραγωγής του Hollywood Technicolor έως τη διοργάνωση κονσέρτου για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό της ταυτότητας της Στοκχόλμης ως Πρωτεύουσας της Σκανδιναβίας. Θα μας ‘μάθει’ πώς να ξαναγαπήσουμε τον τόπο στον οποίο ζούμε.

Η Beverly Goodman, είναι γεω-αρχαιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ. Ειδικεύεται στα αρχαία τσουνάμι -και ιδιαίτερα σε αυτά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως εκείνο που ευθύνεται για την καταστροφή της Κνωσσού. Με εργαλεία της, την αρχαιολογία, τη γεωλογία και την ανθρωπολογία διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικών κι ανθρώπινων οικοσυστημάτων και ακτογραμμών. Η κ. Goodman συνεργάζεται επί σειρά ετών με έγκριτα περιοδικά (όπως το National Geographic) ένω της έχει αποδοθεί ο τίτλος της National Geographic Explorer.

Μια από τις πιο ξεχωριστές ομιλίες του TEDx θα γίνει από τον κύριο Γιώργο Γκιντίκα, υπεύθυνο του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Ο ίδιος δάσκαλος νοηματικής και απόφοιτος του μοναδικού Πανεπιστημίου Κωφών παγκοσμίως (Gallaudet University), θα μας φέρει σε επαφή με μία εξαιρετική γλωσσική παράδοση παράλληλα εξελισσόμενη  με εκείνη των ακουόντων. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την πρώτη ομιλία σε νοηματική γλώσσα σε ελληνικό TEDx event, καθώς και να διεξάγουμε την πρώτη αντίστοιχη διοργάνωση που θα καλύπτεται πλήρως από διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώνονται συστηματικά οι επόμενοι ομιλητές αλλά και οι μικρές εκπλήξεις του φετινού TEDxHeraklion. Επίσης, μείνετε συντονισμένοι για την έναρξη την προπώλησης των εισιτηρίων, ακολουθήστε μας και αγαπήστε μας στα social media (Facebook, Twitter, Instagram),  στο  newsletter μας, καθώς και στο www.tedxheraklion.com