Το φεστιβάλ Αισχυλείων οργανώνει μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους (Ελληνική ASSITEJ)* μια διημερίδα …
για το θέατρο, το παιδί και το σχολείο στην έναρξη της θεατρικής και σχολικής περιόδου (Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου). Η διημερίδα αυτή που θα έχει τίτλο «Το σχολείο στο θέατρο» θα είναι μια γιορτή, όπου εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσουν γνωστούς και καταξιωμένους δημιουργούς και συντελεστές του θεάτρου για παιδιά, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις και θα συζητήσουν μαζί προβλήματα σχετικά με το θέατρο και το παιδί. Στα πλαίσια αυτής της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν για τους μεγαλύτερους σεμινάρια, ομιλίες και συζητήσεις και πολλά εργαστήρια για παιδιά από ανθρώπους του θεάτρου και της εκπαίδευσης.
Κύριος δε στόχος, είναι η οργάνωση αυτής της διημερίδας να αποτελέσει ένα μικρό θεσμό έτσι ώστε στην έναρξη κάθε θεατρικής – σχολικής περιόδου, δημιουργοί και εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία μιας ενημέρωσης αλλά και δημιουργικής ετήσιας συνάντησης.
*Το 1983, μετά από πρωτοβουλία της Ξένιας Καλογεροπούλου, ιδρύθηκε το Ελληνικό Κέντρο της «ASSITEJ» με την επωνυμία τότε, «Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τα Νιάτα».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το «Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους» όπως μετονομάστηκε αργότερα συσπειρώνει σημαντικές προσωπικότητες και φορείς που προσεγγίζουν το θέμα «παιδί και θέατρο» από διαφορετικούς τομείς καθώς τα μέλη του ήταν και είναι συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, όπως επίσης θίασοι, εργαστήρια κ.τ.λ. και έχουν ως κοινή επιδίωξη την ανάπτυξη και αναβάθμιση του θεάτρου για παιδιά.
Σήμερα, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους είναι ο Δημήτρης Σεϊτάνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Θεάτρου Νέων» και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ακαδήμεια».
ΣΥΜΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΘΙΑΣΟΙ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ASSITEJ:
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ
ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ:
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ:
4:00μ.μ.: Έναρξη έκθεσης περιπτέρων θιάσων
5:00μ.μ. – 7:00μ.μ.: Ομιλίες – Συζήτηση με ομιλητές: Δ. Σεϊτάνη, Γ. Μακρίδη – Τ. Τζαμαργιά ,
Α. Μοντζολή, Τ. Κώνστα
5:30μ.μ. – 6:30μ.μ. Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά 4-10 ετών:
«Το επτασφράγιστο μυστικό – Ο αρχαιοελληνικός μύθος στη σύγχρονη πραγματικότητα» (ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ)
6:30μ.μ. – 7:30μ.μ.: Μουσική Προπαιδεία για παιδιά 2-5 ετών: «Ο Σίντο στο θέατρο»
(ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
7:00μ.μ. – 8:30μ.μ.: Θεατρικό Εργαστήριο για παιδιά 10 – 12 ετών (ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ)
7:00μ.μ. – 8:30μ.μ. Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς: «Ζω ένα μύθο…»
(ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ)
ΤΡΙΤΗ:
4:00μ.μ.: Έναρξη έκθεσης περιπτέρων θιάσων
5:00μ.μ. – 6:30μ.μ.: Ομιλίες – Συζήτηση με ομιλητές: Ξ. Καλογεροπούλου, Δ. Αδάμης,
Τζ. Κακουδάκη
6:30μ.μ. – 8:00μ.μ.: Σεμινάριο Δημιουργικής Κίνησης για εκπαιδευτικούς:
«ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Χίλια ταξίδια με έναν προορισμό» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
5:30μ.μ. – 6:30μ.μ.: Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης για παιδιά 6-13 ετών:
«Στο δάσος μια φορά…» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
7:00μ.μ.. – 8:00μ.μ.: Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών:
«Οι δικοί μου ήρωες» (ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ)
ΤΙΤΛΟΙ ΟΜΙΛΙΩΝ:
ΔΕΥΤΕΡΑ:
• Δ. Σεϊτάνης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Θεατρικός Συγγραφέας, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Καλ/κός Διευθυντής του Θεάτρου Νέων & του Πολιτιστικού Κέντρου «ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ»: Εισαγωγή: Το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά & νέους (Ελληνική Assitej) & Προεδρία πάνελ
• Γ. Μακρίδης (Λυκειάρχης 3ου Λυκείου Κερατσινίου – Διδ. Κοινωνιολογίας) – Τ. Τζαμαργιάς (ΕΕΔΙΠ Παν. Αθηνών – Σκηνοθέτης): Δείκτες πρόσληψης και παραστασιμότητας στο Θέατρο για ανήλικους θεατές: Παρουσίαση έρευνας με εκτιμήσεις ανηλίκων και συνοδών τους – γονείς , εκπαιδευτικοί – για τη παιδική θεατρική παράσταση: «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Π.Δέλτα του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά
• Α. Μοντζολή (Σκηνοθέτης-Θεατρολόγος-Παιδαγωγός Θεάτρου-Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου της Ημέρας-Υποψήφια Διδάκτωρα Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών): Το σχολείο πάει στο θέατρο και παίζει θεατρικό παιχνίδι
• Τ. Κώνστας (Καραγκιοζοπαίχτης- Ηθοποιός, Ιδρυτής του Θεάτρου Φιγούρες και Κούκλες): Η επίσκεψη του σχολείου στο Θέατρο Σκιών (Πώς επιλέγουμε μια παράσταση θεάτρου σκιών)
ΤΡΙΤΗ:
• Ξ. Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα: Το σχολείο στο θέατρο: Η διαδρομή – Δυσκολίες – Προτάσεις
• Δ. Αδάμης, Σκηνοθέτης, Δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού: Κριτήρια επιλογής μιας θεατρικής παράστασης για παιδιά
• Τζ. Κακουδάκη, Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος: Πριν και Μετά την παράσταση – Προεδρία πάνελ & Κλείσιμο Διημερίδας
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:
ΔΕΥΤΕΡΑ:
5:30μ.μ. – 6:30μ.μ.:
Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά 4 – 10 ετών: «Το επτασφράγιστο μυστικό -Ο αρχαιοελληνικός μύθος στη σύγχρονη πραγματικότητα» (ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ)
Βασική Εμψυχώτρια: Δέσποινα Μαραγκουδάκη: Ηθοποιός-Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού & και ομάδα εμψυχωτών-ηθοποιών: Όλγα Μουργελά, Δήμητρα Νικολοπούλου, Νόνη Κιουτσούκη
Ταξιδεύοντας με μύθους και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, τα παιδιά, έρχονται σε επαφή με τους ήρωες και βιώνουν τις περιπέτειες και τα κατορθώματά τους. Με ερέθισμα του παιχνιδιού τους μύθους, ανακαλύπτουν τη σημασία τους στη σημερινή πραγματικότητα.
6:30μ.μ. – 7:30μ.μ.:
Μουσική Προπαιδεία για παιδιά 2-5 ετών: «Ο Σίντο στο θέατρο» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
Εμψυχώτριες: Ειρήνη Τζούμα, νηπιαγωγός – μουσικοπαιδαγωγός με ειδίκευση στη βρεφική έως πρώτη σχολική ηλικία στο σύστημα Κίντερ Μιούζικ στις Η.Π.Α. – Διπλωματούχος Εθνικού Ωδείου, δημιουργός του πρότυπου προγράμματος μουσικής προπαιδείας «Σίντο … το πάντα!» & Λίνα Σαραφίδου, φιλόλογος – μουσικοπαιδαγωγός με ειδίκευση στη βρεφική ηλικία στο πρότυπο πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας της Ειρήνης Τζούμα «Σίντο… το πάντα!»
Μέσα από το παραμύθι, την κίνηση και διαφορετικά μουσικά ακούσματα, τα παιδιά μαζί με τους γονείς πλάθουν τη δική τους μουσική ιστορία και τη ζωντανεύουν επί σκηνής.
7:00μ.μ. – 8:30μ.μ.:
Θεατρικό Εργαστήριο για παιδιά 10 – 12 ετών (ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ)
Εμψυχώτριες: Αφροδίτη Σορώτου, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο &εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα & Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός-ηθοποιός, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
7:00μ.μ. – 8:30μ.μ.:
Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς:: « Ζω ένα μύθο…» (ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ)
Εμψυχώτρια: Ανδρομάχη Μοντζολή, Σκηνοθέτη-Θεατρολόγο-Παιδαγωγό Θεάτρου-Καλλιτεχνικό Διευθυντής του Θεάτρου της Ημέρας-Υποψήφια Διδάκτωρα Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Μέσα από τεχνικές του Θεατρικού Παιχνιδιού προσεγγίζουμε βιωματικά αρχαιοελληνικούς μύθους και ανακαλύπτουμε τις διαστάσεις τους στη σημερινή πραγματικότητα.
ΤΡΙΤΗ:
5:30μ.μ. – 6:30μ.μ.:
Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης για παιδιά 3-6 ετών: «Στο δάσος μια φορά…» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
Εμψυχώτρια: Μάτα Μάρρα, χορεύτρια, χορογράφο, δασκάλα δημιουργικής Κίνησης & Σύγχρονου Χορού
Μια φορά ήταν ένα δάσος που είχε δει τις φλόγες. Το δάσος αυτό είχε κρυμμένους κάτω από το χώμα τους σπόρους που περίμεναν…Περίμεναν την φθινοπωρινή βροχή για να φυτρώσουν, να πρασινίσουν , να ανθίσουν και να μοσχοβολήσουν…
7:00μ.μ. – 8:00μ.μ.:
Θεατρικό Εργαστήρι: «Οι δικοί μας ήρωες» (ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ)
Εμψυχωτές: Δ. Αδάμης: σκηνοθέτης, δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού & Δ. Ζαφειροπούλου: ηθοποιός, δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού
Πώς τα παιδιά με αφορμή τα πρόσωπα μιας παράστασης και το υλικό μικρών δράσεων, δημιουργούν από την αρχή νέους ήρωες – οδηγούς στο παιχνίδι τους και στη φαντασιακή και συναισθηματική τους ανάπτυξη
6:30μ.μ. – 8:00μ.μ.:
Σεμινάριο Δημιουργικής Κίνησης για εκπαιδευτικούς: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Χίλια ταξίδια με έναν προορισμό» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
Εμψυχώτρια: Μάτα Μάρρα, χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα Δημιουργικής Κίνησης & Σύγχρονου Χορού
Η Οδύσσεια, σαν μάθημα στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για βιωματικό μάθημα κίνησης. Μέσα από τις ιστορίες του ομηρικού έπους που θα δουλέψουμε, θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς οι ιδέες και οι τεχνικές ώστε όχι μόνο να μάθουν οι μαθητές τις ραψωδίες, αλλά να εμβαθύνουν στα νοήματα του έπους. Στο μάθημα θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές δημιουργικής κίνησης και εκπαιδευτικού δράματος.
Η δουλειά αυτή βασίζεται στον σχεδιασμό μαθημάτων που θα δοθεί από την εμψυχώτρια Μάτα Μάρρα και δομείται όλη πάνω στον κινητικό αυτοσχεδιασμό των παιδιών. Γι αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται σωματικές δεξιότητες από τον-την εκπαιδευτικό. Επίσης μπορεί να αποτελέσει το υλικό για σχολική παράσταση.