Το Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών για μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Μάρτιο 2015 υπό τον τίτλο «Το σχολείο δημιουργεί». 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, την ανακοίνωση των νικητών, το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών, την απονομή των βραβείων και των επαίνων, καθώς και την προβολή-παρουσίαση των βραβευμένων έργων. Τα έργα που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης και Κοσμάς Χατζής.

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου κλήθηκαν να διαγωνιστούν μεταξύ της δημιουργίας σκίτσου, γελοιογραφίας ή κόμικς με θέμα «Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS» και της συγγραφής αστυνομικής ιστορίας με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς και τίτλο «Ο Σέρλοκ εξιχνιάζει». Στόχοι ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να εκφραστούν ως προς τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και τις περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη ή να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της αστυνομικής ιστορίας ως λογοτεχνικού είδους και να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο μυστηρίου στο πλαίσιο της συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου αντίστοιχα.

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου κλήθηκαν να διαγωνιστούν στη δημιουργική γραφή στην κατηγορία με τίτλο «Οι Φύλακες του Χρόνου», όπου οι μαθητές διάλεξαν ένα ιστορικό γεγονός από τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και ανέπτυξαν γύρω από αυτό τη δική τους φανταστική ιστορία. Μπορούσαν επίσης να επιλέξουν να διαγωνιστούν στη δημιουργία διαφημιστικού σποτ με κοινωνικό μήνυμα για το θέμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και τίτλο «Δικαίωμα στη ζωή», έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να κρατήσουν δημιουργική και αισιόδοξη στάση απέναντι σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Τα έργα και οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από κριτικές επιτροπές επιστημόνων και ειδικών επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής σε κάθε διαγωνιστική κατηγορία είναι:

• Για την κατηγορία «Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS» η Αλεξάνδρα Αραγιάννηιστορικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική Αξιοποίηση της Γελοιογραφίας, και οΜάριος Βόντας, γραφίστας-εικονογράφος και τεχνικός υπεύθυνος εκδόσεων WWF Ελλάς.

• Για την κατηγορία «Ο Σέρλοκ εξιχνιάζει» ο Κώστας ΑγγελάκοςΑναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου, και η Βασιλική Δουληγέρη,φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.
• Για την κατηγορία «Οι Φύλακες του Χρόνου» ο Ανδρέας ΚαρακίτσιοςΚαθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ., η Σοφία Νικολαΐδουσυγγραφέας-φιλόλογος,και η Αθηνά Τσικνιάφιλόλογος.
• Για την κατηγορία «Δικαίωμα στη ζωή» η Δήμητρα Βλάχουκάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεργάτης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτηςσυγγραφέας.
Την επιστημονική ευθύνη των διαγωνισμών είχε ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ενώ τον συντονισμό η Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενθάρρυναν τους μαθητές τους να λάβουν μέρος στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς και τους καθοδήγησαν παιδαγωγικά. Στους διαγωνισμούς έλαβαν μέρος σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.