Ο πρωταρχικός στόχος που έχει το Μουσείο Σεξουαλικότητας του Σάο Πάολο είναι να εξερευνήσει μέσα από δρώμενα, έρευνα και επικοινωνία την πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά της LQBTQ+ κοινότητας της Βραζιλίας.

Είναι το πρώτο μουσείο στην Λατινική Αμερική με αυτή την πολυσύνθετη κοινωνική θεματική και οπττική και ιδρύθηκε το 2012. Στόχος του Μουσείου είναι να αποδαιμονοποιήσει την ποικιλία των σεξουαλικοτήτων και να προάγει την αποδοχή, την ορατότητα μέσα από την καλλιέργεια της ανθρωποκεντρικής κουλτούρας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό θα αναρωτηθεί κανείς. Μέσω της εκπαίδευσης, φυσικά.

Queerentine (Πρώτη και Δεύτερη έκθεση)

Πρόκειται για μια έκθεση LQBTQ καλλιτεχνών η οποία είναι εμπνευσμένη από προσωπικά βιώματα. Η έκθεση ταλαντεύεται ανάμεσα σε υπαρξιακά ζητήματα τα οποία έθεσε η αναγκαστική απομόνωση που έφερε η πανδημία. “Είναι η απομόνωση ένα νέο κατασκέυασμα των προνομιούχων; Άραγε είναι αυτή η νέα έγκλειστη συνθήκη το μέλλον των ανθρωπίνων σχέσεων;” αναρωτιούνται οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης.

Μπορείτε να τις δείτε, εδώ & εδώ.

Pride Takes The Street

To 1997 στο Σάο Πάολο έγινε κάτι μαγικό! Το πρώτο Pride ήταν γεγονός. Μάλιστα αποτέλεσε την μεγαλύτερη κινητοποιήση της LGBTQ+ κοινότητας στον κόσμο. Οι άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το Pride και να διαδώσουν το μήνυμα πως παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς ομοφοβία, τρανσοφοβία και ρατσισμό.

Μπορείτε να δείτε την σχετική έκθεση του Μουσείου (2018), εδώ.

Pride Posters της LGBTQ+ κοινότητας του Σάο Πάολο

Από το 1997, στην Avenida Paulista στο Σάο Πάολο, κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα Pride του κόσμου. Το συγκεκριμένο Pride έχει ξεκάθαρο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Μέσω της έκθεσης του Μουσείου Σεξουαλικότητας έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε βασικές ιστορικές πληροφορίες για το Pride όπως ημερομηνίες και συνθήματα, αλλά και πολυσύνθετα θέματα που διαπραγματεύεται το Pride της χώρας κάθε χρόνο.

Μπορείτε να δείτε την έκθεση, εδώ.

Πηγή: Google Arts & Culture