Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 30 Ιουνίου με το Δίκτυο Επαγγελματιών Μουσείων και το κοινό του CoMuseum  για ένα webinar με τον Δρ. Tom Fleming, creative consultant από τη Βρετανία, με θέμα τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

To webinar πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “CoMuseum in discussion with”, μία σειρά συζητήσεων πάνω σε καίρια θεματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού εν καιρώ covid 19. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Χανδακά, Συνιδρύτρια του CoMuseum και Επιμελήτρια στο Μουσειο Μπενάκη. Είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής  προκειμένου να σας αποσταλεί επιβεβαίωση.

Τα μουσεία σε μια ιδανική συνθήκη, είναι φορείς αλλαγής. Δεν αποτελούν απλά πρεσβευτές πολιτισμού και πηγή γνώσης και έρευνας αλλά έχουν το ρόλο διαμορφωτή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Με μία ανοικτή προσέγγιση, την υιοθέτηση της τεχνολογίας και τη δημιουργία εμπειριών μαζί με το κοινό, τα μουσεία μπορούν να γίνουν χώροι με ισχυρό αντίκτυπο στη δημόσια σφαίρα, την κοινωνική συνοχή και να δώσουν απαντήσεις σε ένα εύρος κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, σε μια Covid (ή μετά-Covid) πραγματικότητα, όπου τα μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου, βοηθώντας τους ανθρώπους να χτίσουν ένα καινούριο μέλλον, βασιζόμενοι σε νέα δεδομένα.

Για κάποια μουσεία η αλλαγή είναι πιο εύκολη. Η ανοικτή προσέγγιση, η διάδραση και η διερεύνηση αποτελεί ούτως ή άλλως το θεσμικό τους πλαίσιο. Ωστόσο, πολλά μουσεία βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε ανάμεσα σε ένα αναλογικό παρελθόν και σε ένα μέλλον που προσφέρει πολλαπλές πλατφόρμες επικοινωνίας είτε ανάμεσα στις τοπικές τους κοινότητες και την παγκόσμια πραγματικότητα.

Επιπλέον, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα μουσεία βρίσκονται ανάμεσα στις βασικές τους κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες τους που συνδέονται με τα ζητήματα της κοινότητας, του χώρου, του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, της υγείας και της ευημερίας. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε αυτό το πλαίσιο αλλά και βαθιές προκλήσεις.

Αυτό το webinar θα εισάγει το κοινό σε μία σειρά από θεματικές και παραδείγματα για να ανοίξει το διάλογο στο πώς θα επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο των μουσείων μέσω της ιδέας του μουσείου ως «sandbox», μια ανοιχτή πλατφόρμα καινοτομίας που συγκαλεί και ενισχύει τις σύγχρονες τάσεις και αναλαμβάνει τον κοινωνικό και συνεκτικό ρόλο να μας φέρει πιο κοντά ενώ θα ανακάμπτουμε από την πρόσφατη κρίση.

Πότε: Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, 12.00
Πού: Ο σύνδεσμος παρακολούθησης θα αποσταλεί μέσω email στους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες

Περισσότερα για τον Δρ Tom Fleming

Ο Δρ. Tom Fleming είναι ένας κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας για την δημιουργική οικονομία, την πολιτική για τον πολιτισμό και τις τέχνες και τις δημιουργικές πόλεις και περιοχές. Το έργο του επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις, δήμους και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αποτελεσματικής έρευνας, πολιτικής, στρατηγικής και δράσης δημιουργικής οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει στρατηγικά ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Ν.Α. Ασία, την Καραϊβική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.