Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, οι λυρικοί ερμηνευτές του αγαπημένου πολυφωνικού σχήματος ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble, πάντοτε υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, τραγουδούν χορωδιακά έργα acappella από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι τις μέρες μας, επιλεγμένα ώστε να ταιριάζουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Στο πρόγραμμά τους, γοητευτικές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών: Willaert, Pitoni, Bruckner, Bardos, Genzmer, DaRold, Rachmaninov, Thompson, Whitacre, Sorg, Klein, Nuurmoja, Πολυκράτη, Τριάντη, Παπαποστόλου, Αδάμη, Mπαλτά κ.ά.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

από τον μαέστρο του MEIZON ENSEMBLE Αγαθάγγελο Γεωργακάτο

«Από το διεθνές ρεπερτόριο επιλέξαμε έργα που να είναι μεν ταιριαστά στο πνεύμα των ημερών, ταυτόχρονα όμως να μην αποτελούν τη συνηθισμένη εύκολη πεπατημένη των χριστουγεννιάτικων συναυλιών. Άλλωστε, το είδος αυτό της χορωδιακής μουσικής a cappella, το οποίο φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε πιστά ως ΜΕΙΖΟΝ ΕNSEMBLE, αποτελεί από μόνο του τον δύσκολο χορωδιακό δρόμο, ένα είδος που εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους λάτρεις του είδους και της λόγιας μουσικής γενικότερα.

Ταυτόχρονα όμως επιθυμούμε ως σύνολο, σε κάθε μας παρουσία, να αναδεικνύουμε το ήδη υπάρχον ελληνικό ρεπερτόριο για το συγκεκριμένο είδος, αλλά κυρίως να δίνουμε το κίνητρο στους σύγχρονους έλληνες συνθέτες να γράψουν καινούργια έργα για ανδρικό φωνητικό σύνολο acappella. Ένα τέτοιο ιδιαίτερο μουσικό κομμάτι είναι και το “Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά – ένα ερωτικό τραγούδι” που συνέθεσε ο Άλκης Μπαλτάς ειδικά για το ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE, το οποίο θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά με αίσθημα τιμής και χαράς στη συναυλία μας στο Μέγαρο».

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ΕΝSEMBLE δημιουργήθηκε το 2018 από μια μικρή ομάδα φίλων με κοινό ενδιαφέρον για το acappella χορωδιακό τραγούδι. Συστήθηκε επισήμως για πρώτη φορά στους φίλους της χορωδιακής μουσικής σε συναυλία του κύκλου «Λατρευτική Μουσική» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ δύο χρόνια αργότερα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με την online παρουσίαση μιας σπάνιας μελοποιημένης εκδοχής του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από τον Νικόλαο Μάντζαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ιούνιος 2018), στο Μέγαρο, στις εκδηλώσεις «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» στο θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (Αύγουστος 2020), στο διαδικτυακό πρωτοχρονιάτικο γκαλά της ΕΛΣ (Δεκέμβριος 2020). Αυτή τη χρονιά, μετά το άνοιγμα των συναυλιακών χώρων στην εποχή της πανδημίας, τα μέλη του MEIZONENSEMBLE παρουσίασαν τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» στο Ναύπλιο, στη Ζάκυνθο, στην ιστορική τοποθεσία Λόφος του Στράνη, όπου και γράφτηκε το ποίημα από τον Διονύσιο Σολωμό, και στην Κεφαλονιά.

Στόχοι του φωνητικού συνόλου ΜΕΙΖΟΝ είναι η συναυλιακή παρουσίαση και η ηχογράφηση χορωδιακών έργων acappella από το παγκόσμιο ρεπερτόριο του είδους αλλά και η ανάδειξη ελληνικών χορωδιακών συνθέσεων.

Στο Σύνολο συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Λούτας, Χρήστος Χριστοδούλου, Αναστάσιος Λαζάρου, Γιώργος Νάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Μάνος Μπουρίκας, Ιωάννης Κοντέλλης, Γιάννης Καλύβας, Σπύρος Σώκος, Χρήστος Λάζος, Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Πλατανιάς, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Παναγιώτης Πρίφτης, Νίκος Κατσίγιαννης, Παναγιώτης Παντούλιας, Γιάννης Χριστόπουλος, Κώστας Ζαμπούνης, Μιχάλης Πλατανιάς.