Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον εμπνευστή και ιδρυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΑ στην πρώτη συνεδρίαση του υπό την Προεδρία του Ιωάννη Μάνου, εκτός της μετονομασίας της κεντρικής Αίθουσας του Μεγάρου σε Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση σειράς τιμητικών εκδηλώσεων στη μνήμη του, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 16 Μαρτίου.

Στις 16 Μαρτίου 2010 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του, με τη συμμετοχή μεγάλων Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του Μεγάρου.

Στην τιμητική αυτή βραδιά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, δέχθηκαν πρόθυμα και αφιλοκερδώς να συμμετάσχουν: η Αγνή Μπάλτσα, η Άννα Τόμοβα Σίντοφ, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μάριο Τσεφίρι, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή.

Το κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν με σολίστ τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο με τη σύμπραξη της ΚΟΑ υπό τον Βύρωνα Φιδετζή θα κυριαρχήσει στο πρώτο μέρος ενώ το δεύτερο μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο στο αριστουργηματικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ το οποίο θα ερμηνεύσουν συγκλονιστικά δύο παγκοσμίου φήμης ερμηνεύτριες η ελληνίδα μέτζο σοπράνο Αγνή Μπάλτσα και η σοπράνο Αννα Τόμοβα Σίντοφ. Μαζί τους δύο Έλληνες καλλιτέχνες που κάνουν ήδη καριέρα στο εξωτερικό o μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης και ο τενόρος Μάριο Τσεφίρι. Συμπράττουν η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ.

Στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη θα είναι αφιερωμένες και οι συναυλίες της Σειράς Μεγάλες Λυρικές Φωνές της εποχής μας. Η Σειρά φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες βαγκνερικές φωνές της εποχής μας, τη μέτζο σοπράνο Βάλτραουντ Μάγιερ με τη συνοδεία της Ορχήστρας του Παρισιού υπό τον Κριστόφ Εσενμπάχ(27/2). Ακολουθεί ένα ρεσιτάλ με λίντερ του βαρύτονου Ματίας Γκέρνε με τη συνοδεία του πιανίστα Πιερ Λοράν Εμάρ(9/5) και μια βραδιά όπερας αφιερωμένη στον Τζιάκομο Πουτσίνι με το συναρπαστικό ερμηνευτικό δίδυμο Ντανιέλα Ντεσί και Φάμπιο Αρμιλιάτο(19/5). Συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Μάρκο Μποέμι.

Τέλος, η Ορχήστρα Philharmonia του Λονδίνου αποφάσισε να κάνει ειδική αφιέρωση στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, στη συναυλία που θα πραγματοποιήσει στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου. Υπό τη διεύθυνση του Eliahu Inbal η Ορχήστρα θα αφιερώσει στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη τη 2η Συμφωνία του Μάλερ της Αναστάσεως με σολίστ τη σοπράνο Danna Glaser και τη μέτζο σοπράνο Ekaterina Semenchuk.

Η συναυλία πραγματοποιείται με τη χορηγία της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Life Action Trust” της οποίας πρόεδρος είναι η κ. Χρυσάνθη Λαιμού.