Το «Κουτάβι» είναι γλυπτό ενός Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς, ύψους 12,4 μέτρων, που δημιουργήθηκε το 1997, έξω από το Μουσείο στην Ισπανία. Πρέπει να αποκατασταθεί στην πρότερη αίγλη του και για την κάλυψη του κόστους έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών.

Για τη συντήρηση ενός τέτοιου είδους γλυπτού απαιτούνται 100.000 ευρώ και ο Χουάν Ιγκνάσιο Βιντάρντε, γενικός διευθυντής του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο, εξηγεί τους λόγους:

«Το Κουτάβι του Τζεφ Κουνς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της συλλογής και έχει αναδειχθεί σε έμβλημα για την πόλη του Μπιλμπάο από τον Οκτώβριο του 1997, όταν ήρθε εδώ ανάμεσά μας. Απαιτούνται 100.000 δολάρια για να ανανεωθεί η εσωτερική του δομή, να συντηρηθούν και να αντικατασταθούν όλα τα στοιχεία του».

«Έχει γίνει σύμβολο του Μουσείου και του ίδιου του Μπιλμπάο, και ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να φαίνεται πανέμορφο» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γκούγκενχαϊμ. «Ελπίδα μας είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το γλυπτό για τα επόμενα 25 χρόνια με την προσπάθεια συντήρησης» σημειώνεται.

Το κόστος αποκατάστασης, που εκτιμάται σε περίπου 110.000 δολάρια μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλη αξία έχουν αποκτήσει τα έργα του Τζεφ Κουνς. Το 2019, το γλυπτό του Rabbit πουλήθηκε έναντι 91 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Έγινε το έργο καλλιτέχνη εν ζωή που πουλήθηκε στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών σε δημοπρασία. Το 2013, το γλυπτό του Balloon Dog (Orange) αγοράστηκε 58,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη.