Η ιταλική αποστολή “Progetto Mediterranea” κάνει στάση στην Αθήνα. Ξεκινάνε οι πολιτιστικές συναντήσεις την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ο Simone Perotti δίνει φωνή στον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας.

Η ιταλική επιστημονική και πολιτιστική αποστολή “Progetto Mediterranea”, που απέπλευσε στις 17 Μαΐου 2014 από το Σαν Μπενεντέτο ντελ Τρόντο, έφτασε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου, ύστερα από ταξίδι τρεισήμισι μηνών και έχοντας διασχίσει 2500 ναυτικά μίλια περίπου ανάμεσα σε στεριές, χερσονήσους και νησιά της Αδριατικής, του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους. Πολλοί εκπρόσωποι του ελληνικού πνευματικού κόσμου αποδέχτηκαν την πρόσκληση που απηύθυνε η αποστολή, η οποία για πέντε χρόνια θα ταξιδέψει σε 29 χώρες της περιοχής για να συναντήσει συγγραφείς, καλλιτέχνες, διανοούμενους της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου και της Ερυθράς Θάλασσας, σε αναζήτηση ιδεών για την αντιμετώπιση της κρίσης της εποχής μας.

«Βρισκόμαστε στην Αθήνα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού, για να αφουγκραστούμε τη φωνή της Ελλάδας, δια στόματος πολλών από τους μεγαλύτερους εκφραστές και εκπροσώπους της» – αναφέρει ο Simone Perotti, συγγραφέας και εμπνευστής της αποστολής – «Αισθανόμαστε προνομιούχοι που μπορούμε να το πράξουμε. Το ταξίδι του Mediterranea στις απόψεις και τα οράματα των πολιτών της Μεσογείου σηματοδοτεί εδώ έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σταθμούς του. Είμαστε ενθουσιασμένοι, συνεπαρμένοι, έτοιμοι να ακούσουμε και να μεταδώσουμε τις ιδέες που θα ακούσουμε».

Με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Simone Perotti και τα μέλη του πληρώματος του Mediterranea, θα συναντήσουν τους διανοούμενους είτε επί του σκάφους Mediterranea, του ketch cutter ιστιοπλοϊκού, είτε στη Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, είτε σε χώρους που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του πολιτισμού της Αθήνας για τη συνάντησή τους με την αποστολή.

Ανάμεσα στις πρώτες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Progetto Mediterranea είναι με τους: Ντένη Ζαχαρόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσείου «Άλεξ Μυλωνά» της Αθήνας, τον Maurizio De Rosa, φιλόλογο και μεταφραστή των μεγαλύτερων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, τον ποιητή και μάχιμο διανοητή της ελληνικής ιστορικής μνήμης Νάνο Βαλαωρίτη,  τον Σωτήρη Χατζάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τον Χρήστο Χατζηιωσήφ, Καθηγητή Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, τον γνωστό και στην Ιταλία συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον ανταποκριτή για τη Μέση Ανατολή της εφημερίδας Corriere della Sera Antonio Ferrari, την ακτιβίστρια και οικολόγο αρχιτέκτονα Μαρία Πετεινάκη, τον Πάρη Σιγάλα, μαθηματικό και οινοποιό, ο οποίος έδωσε νέα πνοή στα κρασιά της Σαντορίνης.

«Ο προσωπικός σωκρατικός διάλογος θα είναι η δική μας ερευνητική μέθοδος» – συνεχίζει ο Perotti«Αισθανόμαστε πιονέροι μιας εκ νέου πολυκύμαντης εποχής, όπου το εικονικό γίνεται ξανά ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας για όσα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά, θα πρέπει κανείς να τα δει, να τα συναντήσει πραγματικά. Να σκεφτόμαστε, να ακούμε, αλλά τελικά να πράττουμε, ώστε η ζωή να μην χάσει το νόημά της, ώστε οι ιστορίες να μην είναι απλά μια αντιγραφή και επικόλληση. Φτάσαμε εδώ δια θαλάσσης, κατακτώντας το αγκυροβόλιο μας με ήρεμη και απροσποίητη μαεστρία, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής με τη θάλασσα, κοπιάζοντας σε κάθε μίλι, σε κάθε ριπή του ανέμου, για την κάθε συνάντηση, και είμαστε φορείς του μηνύματος της ανοχής, της ειρήνης, της ακρόασης. Αισθανόμαστε, και είμαστε, πολίτες της Μεσογείου και ταξιδιώτες στο κοινό σπίτι της θάλασσας».

Μετά από μήνες ταξιδιού αναπτύσσοντας τις διάφορες δράσεις του επιστημονικού του προγράμματος, το ιστιοπλοϊκό Mediterranea έφτασε στην Αθήνα. Εδώ θα παραμείνει αγκυροβολημένο το Σεπτέμβριο για να έρθει σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας.

Στόχος της αποστολής είναι να συναντήσει τον πολιτισμό της Μεσογείου: διανοούμενους, συγγραφείς, καλλιτέχνες με τους οποίους να συνδιαλεχθεί, να συζητήσει και από τους οποίους να εξαγάγει την «σκέψη της Μεσογείου», απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε στο παρόν, μια εποχή δραματικής παρακμής η οποία διέπει όχι μόνο την περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο κατά τη δεύτερη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας.

Το “Mediterranea” στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πρόγραμμα της 16ης Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα 13.00 – Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Progetto Mediterranea, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις/συζητήσεις, όπου δύο πάνελ με διανοούμενους και πρόσωπα αναφοράς του ελληνικού λογοτεχνικού και πολιτιστικού κόσμου θα συζητήσουν τα εξής θέματα:

Ώρα 17:30-18:30 Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

«Μεσόγειος και αφηγήσεις: οι συγγραφείς στον καιρό της κρίσης»

Θα μιλήσουν:

Kωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγραφέας και κριτικός τέχνης)

Maurizio De Rosa (δημοσιογράφος και μεταφραστής)

Kώστας Κουτσουρέλης (ποιητής και μεταφραστής)

Simone Perotti (συγγραφέας και δημιουργός του Progetto Mediterranea)

• Συντονιστής: Γεράσιμος Ζώρας (Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ώρα 19.00-20.30 Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

«Ποιος ανθρωπισμός μετά την κρίση;»

Θα μιλήσουν:

Έρση Σωτηροπούλου (συγγραφέας)

Θανάσης Βαλτινός (πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας)

Βασίλειος Μακιός (διευθυντής του Corallia)

Πάρης Σιγάλας (μαθηματικός, οινοποιός)

Simone Perotti (συγγραφέας και δημιουργός του Progetto Mediterranea)

• Συντονιστής: Antonio Ferrari (αρθρογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera)

Βίντεο, εικόνες και περιλήψεις των συναντήσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της αποστολής www.progettomediterranea.com, όπου είναι επίσης διαθέσιμο το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων.