Την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 και ώρα 19.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Το Φως των Γραμμάτων» που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της 1150ής επετείου από την αποστολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, που ξεκίνησαν το 2013, έτος της επετείου. «Το Φως των Γραμμάτων» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα «Ελένα και Ιβάν Ντoύιτσεβ» και παρουσιάζει σε εποπτικό υλικό τα σημαντικότερα βουλγαρικά σωζόμενα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα βουλγαρικά χειρόγραφα όπως, ψαλτήριο του 1692, ωρολόγιο του 1755, ειλητάριο-φυλακτό του ύστερου 17ου αιώνα.

Με αφορμή τη συνεισφορά των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και στην ανάπτυξη του βουλγαρικού γραπτού πολιτισμού, η έκθεση καταδεικνύει μεταξύ άλλων τη στενή σχέση, ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική της Βουλγαρίας με το Βυζάντιο. Χάρη στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, άλλωστε, στα τέλη του 9ου αιώνα ξεκινά η πνευματική ακμή της Βουλγαρίας και η συνεισφορά της στη δημιουργία της πολιτιστικής πολυμορφίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου.    

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από την ομιλία της δρος Vassia Velinova, Διευθύντριας του Ιδρύματος «Ελένα και Ιβάν Ντoύιτσεβ». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η δρ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και η Α.Ε. η Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα Emilia Kraleva.