Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Τρομπόνι», του Μάριου Ποντίκα σε 

σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή στη Λαϊκή Σκηνή (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) της Μονής Λαζαριστών, από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012. Το έργο θα παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, δίμηνη περιοδεία της παράστασης σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στις αρχές Μαρτίου από το Κλιμάκιο Μακεδονίας- Θράκης.

Το ΚΘΒΕ δραστηριοποιεί και φέτος το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης, θεσμό που επανίδρυσε τον χειμώνα του 2010, έχοντας ως στόχο την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων αξιώσεων σε περιοχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο θέατρο είναι δύσκολη.

To KΘΒΕ καλεί τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τις παραγωγικές δυνάμεις, τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς της Βορείου Ελλάδας να στηρίξουν το Κλιμάκιο Μακεδονίας- Θράκης συμβάλλοντας στην παρουσία του στις κρίσιμες περιοχές όπου περιοδεύει.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Πελοπίδας, «το καλύτερο τρομπόνι» μιας επαρχιακής μπάντας, η Ευτυχία που ονειρεύεται τη μεγάλη ζωή στην πρωτεύουσα, δυο άντρες «λάτρεις» της μουσικής και του γέλιου και ένας μέντιουμ μελλοντολόγος, «στροβιλίζονται» στους ρυθμούς μιας μπάντας που παίζει χωρίς διαλείμματα.

To “Τρομπόνι” -έργο σταθμός- επίκαιρο όσο ποτέ, φανερώνει με εύστοχο και κωμικοτραγικό τρόπο μια αποκαλυπτική ψυχογραφία του νεοέλληνα σε κρίσιμες κοινωνικά στιγμές.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

«Μη φοβάστε… Μπήκε νόμος εδώ μέσα, μπήκε τάξη»

Είναι οι τελευταίες φράσεις του έργου και τις εκστομίζει εκπρόσωπος της αστυνομικής εξουσίας. Αξίζει να αναφέρω ότι το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από το Θεατρικό Εργαστήρι της Τέχνης. Το πολίτευμα τότε, συγκεκριμένα το 1973, ονομαζόταν δικτατορία. Σήμερα βέβαια, που το έργο επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, το πολίτευμα ονομάζεται δημοκρατία.

Μάριος Ποντίκας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ένα Τρομπόνι που από μέσα του ξεπηδούν όνειρα, ελπίδες, γέλια, ψίθυροι και αμαρτωλά μυστικά.
Ένα Τρομπόνι που με τον ήχο του καλύπτει τους εφιάλτες, τους φόβους και τις κραυγές.
Ένα Τρομπόνι που κρύβει τη βία, την καταπίεση και την σκληρότητα.
Ένα Τρομπόνι που σκεπάζει αυτά που επιλέγουμε να μην ακούσουμε και να μη δούμε.
Ένα Τρομπόνι όχημα εκπλήρωσης προσδοκιών και ονείρων.
Ένα Τρομπόνι καναπές για βολεμένες συνειδήσεις.
Ένα Τρομπόνι που όταν σταματά να ηχεί αποκαλύπτει τον παραλογισμό και την παράνοια της εξουσίας.
 

Δημήτρης Σακατζής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Μάριος Ποντίκας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Σκηνικά- Κοστούμια: Λίλα Καρακώστα
Μουσική: Θόδωρος Αμπατζής
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Τσάκου
Βοηθός σκηνογράφου: Καλλιόπη Εφραιμίδου
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ: Τάσος Περζικιανίδης (Πελοπίδας), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ευτυχία), Βασίλης Σπυρόπουλος (1ος  Άνδρας), b(2ος Άνδρας), Τάσος Περζικιανίδης (3ος Άνδρας).

Ευχαριστούμε θερμά τον τρομπονίστα Βασίλη Κανελλόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του.