Το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα

Τα φετινά 43α Δημήτρια παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, σε μία έκθεση που περιλαμβάνε

Τα φετινά 43α Δημήτρια παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, σε μία έκθεση που περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής του κυβισμού στην Ελλάδα, ενός ιδιώματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «Σχολής του Παρισιού» και διακρίνεται για τη συγκρατημένη του όψη, χωρίς τις αναλυτικές προθέσεις και για το σεβασμό του προς το αντικείμενο.

Το πλέον προσφιλές θέμα του ήταν η Ύδρα, που τον απασχόλησε για δεκαετίες, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο ταλέντο του σε απίθανης έμπνευσης εικόνες από το αγαπημένο του νησί.

Ο θεατής βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στο έργο και παρατηρεί τα θέματα μέσα από τις συγχωνευμένες επιφάνειες και τα αλληλοαναιρούμενα επίπεδα, που επηρεάζουν ανάλογα και την προοπτική. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, ακόμα και όταν ο ζωγράφος οδηγείται σ\’ ένα είδος αφαίρεσης, διακόσμησης και επίπεδης ζωγραφικής.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ