Το μεταφυσικό θρίλερ Devil, βασισμένο σε μια ιστορία του μετρ του φανταστικού Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (Sixth Sense) σε 

σενάριο του Μπράιαν Νέλσον, προβάλλεται από τις 16 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους.  

Υπόθεση

Όταν πέντε άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που ξεκινούν την ημέρα τους αμέριμνοι όπως κάνουν καθημερινά, εγκλωβίζονται στο ασανσέρ ενός κτιρίου, η κλειστοφοβία κάνει την εμφάνισή της, με όλα τα οδυνηρά συνεπακόλουθα…

Πόσο μάλλον όταν αποκαλύπτεται ότι ένας από τους εγκλωβισμένους δεν είναι αυτό που φαίνεται καθώς η Μοίρα τους αναγκάζει να ρίξουν τις μάσκες τους και να αποκαλύψουν τα πιο μύχια μυστικά τους και το αληθινό τους πρόσωπο…

Γεμάτοι αμφιβολία για το ποιος είναι τελικά ο υπαίτιος όλων των δεινών τους και τελείως ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε, οι πέντε έγκλειστοι παραδίδονται αβοήθητοι στα τρομερά γεγονότα που συμβαίνουν στα λίγα τετραγωνικά του ασανσέρ, δίχως να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια ελπίδα σωτηρίας τους.

Και το χειρότερο; Ένας από αυτούς πρέπει είναι ο ίδιος ο Διάβολος… Η μόνη τους σωτηρία… Η ειλικρινής παραδοχή των αμαρτημάτων τους και των κακών που έχουν κάνει στη ζωή τους…

Εδώ και χρόνια ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, δημιουργός κάποιων από των πλέον εμπορικών ταινιών, κατέγραφε ιδέες που είχε, για ιστορίες που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη.

Όταν συγκέντρωσε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ιστοριών, ο Σιάμαλαν συνειδητοποίησε πως δε γίνεται να τις γυρίσει όλες ο ίδιος οπότε και απευθύνθηκε σε ικανότατους, νέους σκηνοθέτες.

Έτσι προέκυψε η σειρά ιστοριών The Night Chronicles που βασίζεται στις ιστορίες που έγραψε ο Σιάμαλαν, με πρώτη από τις τρεις συμφωνηθείσες την ταινία Devil.

Αυτό που ήθελε να εξετάσει ο Σιάμαλαν με την εν λόγω ταινία είναι το τι θα γινόταν αν ο Διάβολος εγκλώβιζε μια ομάδα ανθρώπων σε ένα μέρος, τους ποδηγετούσε και τους τιμωρούσε για τα κακά που έχουν κάνει.

Ήθελε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Διάβολος κρύβεται μέσα μας και πώς τους φέρνει σε μια τέτοια κατάσταση ώστε να αναγκαστούν να πετάξουν τις μάσκες τους και να αποκαλύψουν το αληθινό τους πρόσωπο. Ιδανικός χώρος για μια τέτοια «αναμέτρηση» κρίθηκε ένα ασανσέρ… «Όταν είσαι μέσα σε ένα ασανσέρ δεν κοιτάς κανέναν από τους υπολοίπους που βρίσκονται μαζί σου. Απλώς ανοίγει η πόρτα και φεύγεις… Αν όμως εγκλωβιστείς σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο αναγκαστικά κοιτάζεις τους πάντες και αναρωτιέσαι με ποιους βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο. Κι όταν συμβεί το πρώτο κακό συμβάν, όλα τα πρόσωπα μοιάζουν απειλητικά.» σχολιάζει ο Σιάμαλαν.

Για το σενάριο ο Σιάμαλαν επέλεξε τον Μπράιαν Νέλσον καθώς του άρεσε πολύ το σενάριό του για την ταινία Hard Candy. Όσο για τη σκηνοθεσία; Ο Σιάμαλαν επέλεξε τα αδέλφια Ντόουντλ αφού είδε την ταινία τους The Poughkeepsie Tapes, την οποία και βρήκε απίστευτα τρομακτική και καλογυρισμένη.

Κατόπιν παρακολούθησε και την ταινία τους Quarantine προτού καν βγει και ενθουσιάστηκε. Έτσι ξεκίνησε μια πολύ γόνιμη και ισότιμη μεταξύ τους συνεργασία με το Σιάμαλαν να τους εμπιστεύεται απόλυτα.

Για την πρωταγωνιστική πεντάδα τα αδέλφια Ντόουντλ ήθελαν ηθοποιούς που να μπορούν να ενσαρκώσουν πειστικά πέντε πολύ διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Μάλιστα, ήθελαν νέα πρόσωπα ώστε το κοινό να μην ξέρει τι να περιμένει από αυτούς. Όπερ και εγένετο…

Οκτώ ταλαντούχοι ηθοποιοί επελέγησαν για τους ρόλους των πέντε εγκλωβισμένων (ενός πωλητή, μιας ηλικιωμένης, ενός μηχανικού, μιας νέας κοπέλας και ενός υπεύθυνου ασφαλείας) και των τριών ανθρώπων (ενός ντετέκτιβ και δύο υπεύθυνων ασφαλείας) που προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν.

Ο Κρις Μεσίνα, με συνεργασίες τόσο με Γούντι Άλεν όσο και Νόρα Έφρον, ενθουσίασε από την πρώτη κιόλας οντισιόν τον Σιάμαλαν και ανέλαβε αμέσως το ρόλο του ντετέκτιβ, που αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα. Στους υπόλοιπους ρόλους βρίσκουμε τους Τζέφρι Άρεντ, Λόγκαν Μάρσαλ-Γκριν, Μπογιάνα Νοβάκοβιτς, Τζένι Ο’ Χάρα, Μποκίμ Γούντμπαϊν, Τζέικομπ Βάργκας, Ματ Κρέιβεν.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Φερνάντο Βελάσκεθ (The Orphanage, Savage Grace, BackWoods, Shiver).

Πρωταγωνιστούν
Κρις Μεσίνα, Τζέφρι Άρεντ, Λόγκαν Μάρσαλ-Γκριν,
Μπογιάνα Νοβάκοβιτς, Τζένι Ο’ Χάρα, Τζέικομπ Βάργκας

Σκηνοθεσία
Τζον Έρικ Ντόουντλ

Σενάριο
Μπράιαν Νέλσον
(βασισμένο σε μια ιστορία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν)