Το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, στο πλαίσιο του θεατρικού άξονα Το θέατρο της Δευτέρας, παρουσιάζει για μία μόνο παράσταση, τη Δευτέρα 26 Απριλίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το έργο του πολυβραβευμένου γάλλου συγγραφέα Φαμπρίς Μελκιό Το αναπάντεχο, γραμμένο μόλις το 2001, σε μετάφραση Πέτρου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου.

Το έργο είναι ένας μονόλογος, μιας ηθελημένα αποκλεισμένης και απομονωμένης  μέσα  στο σπίτι της γυναίκας, της Λιάν. Ο συγγραφέας του έργου, Φ. Μελκιό αναφέρει χαρακτηριστικά για το θεατρικό είδος του μονολόγου: Έχω την αίσθηση ότι όταν μιλάμε για μονόλογο έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα ενός ηθοποιού που τον έχουν εγκαταλείψει οι άλλοι πάνω στη σκηνή. Στη δική μου περίπτωση ο ηθοποιός, μέσω του λόγου, χτίζει τις ζωές όσων λείπουν. Επαναφέρει διαρκώς όλους τους άλλους στη σκηνή, ενώ δεν ξεχνά ότι συνομιλεί με κάποιους.

Η ηρωίδα βιώνει την απώλεια του μαύρου εραστή της που χάθηκε, ένα βράδυ εκεί που δεν το περίμενε. Και αυτό συμβαίνει ενώ γύρω της, πολύ κοντά της, μαίνεται άλλος ένας παράλογος πόλεμος. Μέσα στην απομόνωση της, η Λιάν ονειρεύεται, παραληρεί, ακροβατεί, αντιδρά, εξεγείρεται, απευθύνεται στον κόσμο, τον αγνοεί, τον παρατηρεί, τον εξερευνά, τον αποποιείται.

Οι άνθρωποι για τη Λιάν αλλάζουν πρόσωπα. Άλλοτε σε έναν από αυτούς αναγνωρίζει τον αγαπημένο της, άλλοτε τους συνανθρώπους της που τους ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια, άλλοτε τον ίδιο τον πόλεμο που την κατατρέχει και άλλοτε τα όρια της φυλακής της, τους γυμνούς τοίχους του σπιτιού της. Η Λιάν ανάμεσα στο μαύρο και το λευκό. Μια τίγρη που κολυμπάει στο ουράνιο τόξο.

Συντελεστές
Μετάφραση: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Σκηνικός χώρος: Μαρίνα Γκούμλα, Μουσική: Μαρία Γεωργελή, Κίνηση: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί – Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Αβραμάκη.

Ερμηνεύει η Μαρίνα Γκούμλα