Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 το Κελάρι Athenaeum φιλοξενεί ξανά τη Φένια Παπαδόδημα και το Amorgo quintet.

Ένα νέο μουσικό άνοιγμα χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη περίοδο το Amorgo quintet. Περισσότερες αυθεντικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη χρήση και ενσωμάτωση του n’goni ( αφρικάνικη άρπα), δίνουν στο σχήμα ένα πρωτότυπο world jazz χαρακτήρα, όπου ακόμη και τα γνωστά brasilian standards, διασκευασμένα, ακούγονται μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο και ήχο, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η jazz με την ευρύτερη της έννοια αποτελεί ένα σκηνικό μουσικών μεταμορφώσεων και εκπλήξεων.

Η Αφρική αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής αλλά και των περισσότερων μουσικών ρευμάτων που απορρέουν από την jazz, ενυπάρχει μέσα από τους ρυθμικούς δεσμούς που δημιουργεί η αφρικάνικη άρπα, στηρίζοντας πολλές φορές μία πιο σύνθετη και σύγχρονη αρμονία.

Στο φόντο υπάρχει πάντα η jazz παιδεία και η αυτοσχεδιαστική μουσική προσέγγιση που χαρακτηρίζει τον καθένα από τους μουσικούς του σχήματος, χωρίς όμως να ακολουθείται η τυπική αναπαραγωγή μιας συγκεκριμένης φόρμας. Όλα τα στοιχεία ανακυκλώνονται και αναπαράγονται μ’ έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο που στόχο έχει την μέθεξη με το κοινό σ’ έναν μουσικό τόπο όπου δημιουργείται μία δόνηση ανάτασης ψυχικής.

To Αmorgo quintet είναι ένα σχήμα που εξελίσσεται διαρκώς και αποτελεί για μας έναν τόπο συνάντησης και δημιουργικής διαφυγής, έναν τόπο ελευθερίας και αυτοσχεδιασμού μέσα από ποικίλες μουσικές φόρμες που μας εμπνέουν.

Την Παρασκευή 3 φεβρουαρίου στο Κελάρι, στις 22.00, σας περιμένουμε για να ξαναβρεθούμε και πάλι μαζί σ’ αυτό το υπέροχο μουσικό κοινό τόπο!

Φένια Παπαδόδημα στη φωνή, στις λούπες και στο γκόνι, ο Γρηγόρης Ντάνης στην κιθάρα, ο Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο και ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο.

“Αγάπη για την bossa nova και τη samba μέσα από το πρίσμα της jazz.  Προσέγγιση πάντα αυτοσχεδιαστική και funky μέσα από την σύμπραξη πέντε χαρισματικών μουσικών που αποτελούν το σχήμα amorgo quintet…”

“…Ένα σχήμα που εκτός από προσωπικές συνθέσεις με φανερές τις επιρροές της αφρικάνικης μουσικής από το Μάλι, εξερευνά ένα ευρύ brasilian jazz ρεπερτόριο, δίνοντας κυρίαρχη θέση στους A. C. Jobim και B. Powell….

Έμπνευση μας έδωσαν σπουδαίοι ερμηνευτές και συνθέτες αυτής της απέραντης και ιδιόμορφης jazz που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Βραζιλία και στην Ευρώπη : Rosa Passos, Gal Costa. Gilberto Joao, Ary Barroso, Lucianna Souza, Joao Bosco, Bruno Martino, Vinicious de Moraes, Jayme Silva, και πολλοί πολλοί άλλοι…

Θρυλικά κομμάτια αυθεντικής bossa nova και samba, αρκετά απ’ αυτά διασκευασμένα με πρωτότυπο τρόπο, υποδηλώνοντας την αφρικάνικη προέλευση τους, κάποια απλώς «πειραγμένα», μαρτυρούν μία αυθεντική και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση μ’ αυτόν τον σαγηνευτικό και τόσο εσωτερικό ήχο.”