Η Ομάδα Αφήγησης Lupus in fabula φέρνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια τετραήμερη γιορτή αφιερωμένη στις ιστορίες και τη διήγησή τους, το 1ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης.

Από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, χλωμές πριγκιποπούλες και θυμωμένοι δράκοι των λαϊκών παραμυθιών θα συναντηθούν με τον πολύτροπο Οδυσσέα και τους αλαζονικούς μνηστήρες του ομηρικού έπους. Και όλα αυτά με πολλή μουσική και ρυθμό! Και με ένα εργαστήρι, στοχευμένο στην ορθή χρήση της φωνής από τον αφηγητή, δώρο σε όποιον θελήσει να συμμετάσχει στη γιορτή!

Η Ανθή Θάνου, μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες αφηγήτριες, θα μας ξαφνιάσει και πάλι, πηγαίνοντας την τέχνη της αφήγησης ένα βήμα μπροστά.

Η πολυγραφότατη Λίλη Λαμπρέλλη, θα αφηγηθεί με τη γνωστή της ευαισθησία για πρώτη φορά, μέσα στις τόσες δεκαετίες πορείας στον χώρο της αφήγησης, στη Θεσσαλονίκη.

Η πολύπειρη Μάνια Μαράτου, παραλαμβάνοντας το παμπάλαιο ραβδί του ραψωδού, θα αφηγηθεί με μέτρο και ρυθμό τα θαυμαστά κατορθώματα των ηρώων της Οδύσσειας.

Ο Αλέξης Μακρής και ο Γιάννης Ψαριώτης, μουσικοί και συνεργάτες των αφηγητριών, θα γεμίσουν το δωμάτιο με νότες, ενώ οι Πλειάδες θα ντύσουν με πολυφωνικές μελωδίες τις περιπετειώδεις ζωές των ηρώων.

Και σε όποιον αγαπάει να αφηγείται, ο Γιώργος Χούχος θα προσφέρει σε πρακτικό επίπεδο τις γνώσεις του, καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες στην ορθή χρήση του βασικού τους εργαλείου, της φωνής.

Τα εργαστήρια και οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Αβγό» και στον Πολυχώρο «ΕΝΩ».

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παραμυθάδες και αφηγητές, όπως επίσης και σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που αναζητούν νέα εργαλεία για τη δουλειά τους, σε ψυχολόγους, σε δραματοθεραπευτές και εμψυχωτές, που θέλουν να διευρύνουν και να εξελίξουν τις γνώσεις τους, αλλά και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους πεδίο. Τέλος, σε όποιον ενδιαφέρεται για την τέχνη της αφήγησης κ έχει διάθεση να την ανακαλύψει. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Τα εργαστήρια και οι παραστάσεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Σας περιμένουμε! Καλή αντάμωση!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου (Πολυχώρος «ΕΝΩ»)

15.00-18.00: Εργαστήρι «Φωνή και Λόγος»

Εισηγητής: Γιώργος Χούχος (μουσικοσυνθέτης – δάσκαλος φωνητικής)

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου («Αβγό»)

15.00-19.00: Βιωματικό εργαστήρι για τα λόγια και τη μουσική

Εισηγητές: Ανθή Θάνου (αφηγήτρια). Αλέξανδρος Μακρής (μουσικός)

21.00 : ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΙΙ: Επιστροφή, Μνηστηροφονία, Αναγνωρισμός

Παράσταση αφήγησης με την αφηγήτρια Μάνια Μαράτου

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου («Αβγό»)

10.00 – 14.00: Βιωματικό εργαστήρι: Μετρημένα Λόγια, Λόγος και ρυθμός

Εισηγήτρια: Μάνια Μαράτου (αφηγήτρια)

21.00: Παραμύθια νυχτερινά για ενάντιους ανέμους

Παράσταση αφήγησης με την αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη και τον μουσικό Γιάννη Ψαριώτη

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου («Αβγό»)

10.00 – 14.00: Εισαγωγικό εργαστήρι για το λαϊκό παραμύθι, τους συμβολισμούς και την αφήγησή του

Εισηγήτρια: Λίλη Λαμπρέλλη (αφηγήτρια)

20.00: Το δοκίμι της αγάπης

Παράσταση αφήγησης με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου και το πολυφωνικό συγκρότημα Πλειάδες

Οι Lupus in fabula έχοντας την πεποίθηση πως η φωνή αποτελεί το βασικό όργανο ενός αφηγητή, παρέχουν δωρεάν το σεμινάριο της Πέμπτης 19/11 με θέμα «Φωνή και Λόγος» σε όποιον επιλέξει να παρακολουθήσει τα εργαστήρια αφήγησης του Φεστιβάλ. Οι θέσεις στα εργαστήρια είναι περιορισμένες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δήλωση συμμετοχής και για τις βραδινές παραστάσεις είναι απαραίτητη. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποιο από τα εργαστήρια του Φεστιβάλ, κατοχυρώνοντας παράλληλα θέση για τις παραστάσεις της επιλογής σας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής. Η κράτησή σας θα είναι έγκυρη μόνο μετά την κατάθεση της συνδρομής στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς: 5238-077924-480 IBAN: GR27 0172 2380 0052 3807 7924 480 Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια να φοράνε άνετα ρούχα και να είναι προετοιμασμένοι να δουλέψουν χωρίς τα παπούτσια τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο αριθμός των παραστάσεων που δικαιούται κάποιος να παρακολουθήσει δωρεάν είναι αντίστοιχος του αριθμού των σεμιναρίων, στα οποία έχει δηλώσει συμμετοχή. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την παράσταση ή τις παραστάσεις της αρεσκείας τους, ανεξάρτητα από τη θεματική των σεμιναρίων, στα οποία συμμετέχουν. Σημειώνεται πως το σεμινάριο της Πέμπτης 19/11, το οποίο παρέχεται δωρεάν, δεν συνοδεύεται από παροχή παράστασης. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει μία ή περισσότερες παραστάσεις, χωρίς να συμμετάσχει σε κάποιο εργαστήρι, παρακαλείται να στείλει e-mail στο lupusinfabula.fest@gmail.com για κράτηση θέσης.