Συνιδρυτής, μαζί με τους Ζαν-Μορίς Ρουκέτ και Μισέλ Τουρνιέ του σημαντικού ετήσιου φεστιβάλ φωτογραφίας Rencontres d’Arles, ο γνωστός φωτογράφος Λουσιέν Κλέργκ γεννήθηκε στην Αρλ το 1934. Πέθανε πριν από οκτώ χρόνια αλλά τα έργα του εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία στη Γαλλία και σε όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο του Grand Arles Express 2022, η Τουλόν αποτίει φόρο τιμής στον Κλέργκ με μια έκθεση σε τρία σημεία στην πόλη: Maison de la photographie, Galerie des musées και Cabinet d’art graphique – Musée d’art de Toulon.

Φωτογράφιζε Τσιγγάνους. Στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λουσιέν Κλέργκ ήταν ένας άκεφος έφηβος· το σπίτι του είχε καταστραφεί σε αεροπορικό βομβαρδισμό και η μητέρα του – ο άνθρωπος που στα 13 του τού έδωσε την πρώτη φωτογραφική μηχανή του – είχε πεθάνει πρόωρα. Οι Τσιγγάνοι έφεραν ελευθερία στον Κλέργκ. Το τραγούδι τους και η μουσική τους αποσπούσαν την προσοχή του. Έχτισε μια όμορφη φωτογραφική μαρτυρία της καθημερινότητάς τους, των φεστιβάλ και πανηγυριών τους. Τον δέχτηκαν σαν δικό τους άνθρωπο, έγινε μάνατζερ του κιθαριστή Μανίτας ντε Πλάτα, τον έστειλε σε συναυλίες ακόμη και τόσο μακριά όσο η Νέα Υόρκη.

Οι φωτογραφίες του Λουσιέν Κλέργκ ενέπνευσαν τον Ζαν Κοκτώ – με τον οποίο ο Κλέργκ ήταν πολύ κοντά – να πει για τους Τσιγγάνους: «Τραγουδούν, χορεύουν, σχηματίζουν έναν κύκλο που κανείς δεν μπορεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ